Calculator - risc de infarct
Colesterolul total este alcatuit din totalitatea tipurilor de colesterol din sange.
Una dintre fractiunile colesterolului sanguin transportata de lipoproteine este colesterolul cu densitate scazuta (colesterol rau - LDL - responsabil pentru depunerile de grasimi pe artere).
Cu cat valoarea acestuia e mai mare, cu atat riscul de boli de inima e mai crescut.
O alta fractiune a colesterolului sanguin este colesterolul cu densitate inalta (colesterol bun) - HDL - care distruge depozitele de grasimi de pe vasele sanguine.
Cu cat valoarea acestui tip de colesterol este mai ridicata riscul de boala coronariana este mai scazut.
1. Valorile colesterolului total
Sub 200 mg/dL valorile colesterolului total sunt considerate optime. In acest caz, riscul pentru bolile de inima este scazut.
Peste 200 mg/dL nivelul colesterolului total riscul de boli conoraniene creste. Limita superioara "de granita" ar fi cuprinsa intre 200 - 239 mg/dL.
Peste 240 mg/dL colesterolul este considerat crescut. Riscul de boli de inima e dublu la cei care au colesterolul peste aceasta valoare, comparativ cu cei care au colesterolul sub 200 mg/dL.
2. Valorile colesterolului HDL
Sub 40 mg/dL - cu cat colesterolul bun este mai mic, cu atat riscul pentru boli de inimia este crescut.
40 - 59 mg/dL reprezinta valori acceptabile ale colesterolului bun: cu cat HDL e mai crescut, cu atat scade riscul de boala coronariana.
60 mg/dL si peste - colesterolul bun are rol protector impotriva bolilor de inima.
3. Tensiunea arteriala sistolica
Aceasta este numarul cel mai mare dintre cele doua valori ale tensiunii arteriale si reprezinta presiunea inimii generata pentru a pompa sangele de la inima spre celelalte organe.
De exemplu, daca tensiunea dvs. este 100/60, tensiunea sistolica este 100.
Valoarea normala superioara a acestui tip de tensiune este de 130-139.
Aflati care este probabilitatea de a suferi un infarct in urmatorii 10 ani, in functie de valoarea colesterolului, a tensiunii arteriale, sex si varsta!
Informare cu privire la protectia datelor personale
Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.
Posibil sa te intereseze
Arhiva-
Durerea de inima – Cardiopatia ischemica: angina pectorala, infarctul miocardic
Angina este modul prin care inima ne spune ca nu are suficient oxigen pentru ceea ce i se cere sa faca. Aceasta se intampla atunci cand arterele coronare (arterele care iriga inima cu sange) sunt blocate din cauza procesului de ateroscleroza. In urma acestui proces,...citeste mai mult
-
Infarctul miocardic nu alege
Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti a organizat azi, 13 decembrie, conferinta de presa despre infarctul miocardic, cu scopul de a sensibiliza pacientii si publicul larg cu privire la simptomatologia si tratarea acestei probleme de sanatate. I nfarctul...citeste mai mult
-
Metode simple de a preveni un infarct
Pe plan mondial, infarctul este principala cauza a mortalitatii. Nu mergeti pe premisa ca inima Dumneavoastra este sanatoasa si sunteti in afara oricarui pericol, ci incercati mai bine sa preveniti un astfel de eveniment.citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter