Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Serviciul de ambulanta al municipiului BUCURESTI

Serviciul de ambulanta al municipiului BUCURESTI

Specializare

  • Medicina generala

Date de contact

Adresa: Str. Mihai Eminescu , Nr. 226
Localitate: Sectorul 2, Bucuresti
Telefon: 0212116480
Fax: 021 210 26 76
Email: www.sabif.ro
Web:

Servicii medicale

 

Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti (S.A.M.B.) este o unitate sanitara cu un caracter de unicitate nu numai la nivelul municipiului Bucuresti dar chiar si la nivelul intregii tari. Este o unitate medicala strategica cu personalitate juridica, avand ca specific lucrul in regim de asteptare 24 de ore din 24, 365 de zile pe an. S.A.M.B. este in subordinea Directiei de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti. Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti asigura asistenta medicala de urgenta prespitaliceasca atat la locul solicitarii cat si pe durata transportului pacientilor (bolnavilor, accidentatilor, gravidelor) catre spital. Pe langa aceasta S.A.M.B. asigura atat asistenta medicala ambulatorie la locul solicitarii precum si transporturi nemedicalizate.Transportul medicamentelor, produselor biologice (sange si organe) si al personalului medico-sanitar se face in program continuu, asigurandu-se necesarul de asistenta medicala de urgenta pe intreg teritoriul Municipiului Bucuresti, iar daca este cazul si in afara acestuia, 24 de ore din 24 .
SAMB raspunde solicitarilor telefonice venite atat din partea populatiei cat si a altor unitati medicale, la 950 de solicitari in medie pe 24 de ore.
Fiind principalul segment al asistentei medicale si transportului pentru urgentele majore in etapa prespital, SAMB este implicata si in asistenta medicala preventiva a marilor aglomerari umane cum ar fi activitatile sportive, culturale, social politice, greva foamei, asigurand asistenta medicala si transportul pentru urgentele individuale, colective si de masa in cazul catastrofelor.

 

Pe langa asistenta medicala de urgenta si asistenta medicala de urgenta in caz de dezastre, S.A.M.B. efectueaza si alte activitati cum ar fi asistenta medicala la domiciliu pentru urgentele de gradul 2, eliberarea de certificate constatatoare de deces in zilele de sambata, duminica si sarbatori legale, acordand de asemenea asistenta medicala si transportul la spital pentru cazurile sociale, in lipsa unui sistem de asistenta sociala.

 

Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti functioneaza in colaborare cu Pompierii, Politia sau Unitati ale MApN pe baza unor protocoale incheiate intre Ministerul Sanatatii si acestia.
Pentru a asigura o mai buna rezolvare a solicitarilor, Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti are organizate substatii de ambulanta in sectoare 1, 3, 4, 5 si 6 sediul central fiind si substatie de sector pentru sectorul 2.
Substatiile de sector sunt conduse de medici coordonatori de substatii si sunt subordonate administrativ sediului central care este situat in strada Mihai Eminescu, nr. 226, sectorul 2, Bucuresti.

 

Celelalte substatii sunt situate in sectoarele 1,3,4,5,6 la urmatoarele adrese :
Substatia sector 1 - Str. Pajurei nr. 15 A
Substatia sector 3 – Al. Lunca Bradului nr. 1 A
Substatia sector 4 – Al. Iuliu Hateganu nr. 1
Substatia sector 5 – Str. Leresti nr. 22
Substatia sector 6 – Al. Craiesti nr 1-3.

 

Dispecerizarea si coordonarea intregului personal operativ in teren se face din Statia Centrala, SAMB rezolvand toate solicitarile adresate de populatia din Bucuresti la numarul national unic 961, si mai nou numarul unic de urgenta 112, asistata de calculator prin intermediul aplicatiei computerizate DISPEC, perfectionata si adaptata continuu pe parcursul a 9 ani, pentru a face fata specificului de functionare al SAMB, pornind de la planificarea anticipata a personalului, optimizarea rezolvarii cazurilor cu echipajele corespunzatoare, pana la obtinerea diverselor situatii statistice cerute de Ministerul Sanatatii sau de modul de functionare al decontarii activitatii SAMB cu Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti.

 

Functiile principale ale Sistemului Informatic sunt:
- stabilire diagnostic prezumtiv, furnizare de sfaturi de prim ajutor, preluare date de identificare pacient, semnalare solicitari duble sau triple;
- dispecerizarea solicitarilor in functie de - momentul inregistrarii; tipul ambulantei si distanta de parcurs; grad de urgenta, cu mentinerea unui echilibru optim intre competenta si distanta
- stabilirea necesarului si structurii resurselor pe baza statisticilor medicale si de activitate (pe tura, zilnice, saptamanale, lunare, anuale)

 

Aproximativ 150 de ambulante din care 24 sunt Ambulante de Resuscitare si Terapie Intensiva (ARTI) si 21 sunt Ambulante Urgenta si Resuscitare (AUR), avand echipajul format in functie de specificul activitatii de asistenta medicala, din 1, 2 sau 3 persoane cuprinzand: doctori, asistenti medicali si ambulantieri, sunt trimise in teritoriu pentru a rezolva cele 950 solicitari in medie pe 24 de ore, numar ce creste cu 30-40 % in caz de epidemie sau pandemie.

 

Statistic structura solicitarilor cuprinde:
- 39 % urgente majore;
- 31 % urgente de gradul 2;
- 30 % transporturi medicale.

 

Personalul medical operativ este format din 95 medici, 190 personal mediu sanitar (110 asistenti, 81 operatori registratori de urgenta - pregatiti pentru identificare cat mai corecta a diagnosticului prezumtiv) si 240 ambulantieri (soferi instruiti pentru a fi la nevoie a treia persoana ce completeaza echipajul specializat in interventiile de urgenta ale ambulantei). Programul de lucru al personalului este in ture (zi si noapte).

 

S.A.M.B. face parte din programul national pentru implementare Sistem Integrat de Comunicatii Voce si Date pentru apeluri de urgenta 112 (Politie, Pompieri si Ambulanta). Dispecerizarea apelurilor la numarul telefonic unic national 112 cuprinde 3 segmente principale:
- segmentul predispecerat de preluare a apelurilor de la populatie,
- segmentul Dispecerat 112
- segmentul post dispecerat 112 de repartizare a apelurilor catre dispeceratele ambulantei, politiei si pompierilor si de rezolvare a acestor apeluri.
S.A.M.B. este acreditat de Centrul de Perfectionare al Ministerului Sanatatii pentru cursuri de Advanced Life Support, Basic Life Support, Scoala de Ambulantieri si Operatori Registratori de Urgenta. Pentru scoala de ambulantieri si operatoare de urgenta sa organizeaza cursuri in 2 sesiuni iar pentru celelalte categorii in functie de solicitari. De exemplu acum se desfasoara cursuri de urgente medico-chirurugicale pentru asistenti medicali in cadrul programului REMSSy 3.
De asemenea S.A.M.B. organizeaza cursuri de Basic Life Support pentru persoane fizice fara profesie medicala.

 

22 Decembrie 2024
  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter