Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Institutul National de Medicina Sportiva

Institutul National de Medicina Sportiva

Date de contact

Adresa: B-dul Basarabia nr.37
Localitate: Sectorul 2, Bucuresti
Telefon: 0213184704, 05/06/157 sau 0213180080/400 fax: 0213184715
Fax: 021.318.47.15
Email: inms_romania@yahoo.com
Web:

Servicii medicale

 

Medicina interna
- asigura consultatii in cadrul circuitului medico-sportiv sau in cazuri de patologie
- recomandari de investigatii, tratamente de specialitate
- recomandari privind aptitudinea de a efectua efort fizic
- se trag concluziile privind starea de sanatate la sfarsitul circuitului medico-sportiv, dupa ce sportivul a trecut pe la toti specialistii.
Cabinetul de medicina interna asigura si camera de garda unde se acorda primul ajutor in caz de urgente si se fac tratamente si investigatii precum injectii, tubaje, pansamente, oscilometrie.

 

Investigatii de laborator
Laboratorul de Analize Medicale functioneaza in cadrul INMS inca de la infiintare, reprezentand un compartiment de baza ce activeaza cu personal inalt calificat si dotare moderna de echipamente medicale. Executa peste 100 de tipuri de analize medicale cu valoare de diagnostic al starii de sanatate, al formei sportive si al corectitudinii dirijarii antrenamentului la sportivii de performanta.
Fiabilitatea si corectitudinea rezultatelor sunt atent monitorizate de catre personalul medical, instruit permanent din punct de vedere profesional, pentru atingerea performantelor ce confera incredere pacientilor nostri.

 

Ortopedie-Traumatologie
Se consulta clinic sportivii, in cadrul circuitelor, dar si in afara lor, ori de cate ori acestia se adreseaza medicilor din cabinet (prin medicul de lot sau cu bilet de trimitere din teritoriu). Se mai fac examene ecomiografice pentru leziuni de parti moi. De mentionat si activitatea de tratament prin kinetoterapie (sala de CFM fiind deschisa si altor categorii decat sportivii de performanta) si fizioterapie a unora din afectiunile ortopedice depistate, ca si tratamentele ce se fac in cadrul cabinetului de ortopedie: acordarea primului ajutor in caz de fracturi, luxatii entorse (reducere, imobilizare, ortezare) si efectuarea unor tratamente de mica chirurgie si infiltratii.

 

Radiologie si metode imagistice
Activitatea consta in efectuarea de radioscopii si radiografii. De interes special sunt radiografia cardiopulmonara ca test screening, efectuat la circuitul initial si apoi o data pe an si radiografiile osoase, de obicei posttraumatic. Se mai fac si echografii abdominale si pelvine. Pregatirea profesionala a personalului s-a imbunatatit constant, incepand din acest an incadrarea fiind cu medic primar si asistent principal de radiologie iar aparatura folosita s-a modernizat semnificativ, chiar daca ar mai fi necesar un centru de imagistica medicala (RMN sau CT, investigatii pentru care avem un numar mare de solicitari, in prezent executate in afara institutului). Tot aici se fac radiografii dentare pentru cabinetul de stomatologie.

 

Cardiologie
Consult asigurat de medic primar, examen clinic, ECG, ECG de efort, ecografie cardiaca, oscilometrie.

 

O.R.L.
Consult asigurat de medic primar. Se asigura consultatia clinica, se fac tratamente locale si manevre precum:
- extragere dop cerumen si alte corpuri din conductul auditiv extern
- incizie furuncule
- incizii othematoame
- insuflatii ototubare
- cauterizarea petei vasculare
- tamponamente nazale
- impedancemetrie: timpanograma, reflez stapedian, RDT
- probe de functionalitate a trompei lui Eustachio.

 

Oftalmologie
Consult asigurat de medic specialist. Se dau consultatii pentru controlul acuitatii vizulale si corectie optica, se determina tensiunea oculara, se face schiascopie cu cicloplegie si fund de ochi. Se asigura tratamentul in caz de blefarite, keratite, dacriocistite si se fac extractii de corpi straini corneeni.
- oftalmoscopie directa
- biomicroscopie
- determinarea acuitatii vizuale a refractiei
- diagnosticul si tratamentul medicamentos al principalelor afectiuni oftalmologice
- explorarea simtului cromatic si a functiei binoculare
- patologie oftalmologica pediatrica
- tratament pentru boli inflamatorii si infectii
- traumatisme (plagi, arsuri, corpi straini) si sechele.

 

Stomatologie
Functioneaza in regim de ture, acoperind intreaga zi, lucreaza doi medici, specialist si primar. Se asigura consultatiile zilnice in cadrul circuitului, rezolvarea urgentelor stomatologice, tratamente profilactice si curative. Serviciile medicale asigurate sunt:
- chirurgie (extractii, granulom, chisturi, rezectii apicale, incizii, abcese)
- evaluarea statusului dentar si a afectiunilor dentare si paradontale, periodic, la sportivii ce se prezinta la circuit
- igiena orala (detartraj, periaj)
- protetica - cimentari si ablatii punti, reparatii si retusuri proteze; lucrari fixe, coroane, incrustatii, punti
- reconstruiri provizorii
- terapii - carii (tratament de canal, devitalizare).

 

Ginecologie si dermatologie
Asigura consultatia in cadrul circuitelor sau in cazuri de patologie si tratamente de specialitate precum:
- cabinet depistare cancer genito-mamar (colposcopie, citologie, examen histopatologic, recoltare examen frotiu vaginal direct)
- cabinet planning familial (contraceptie) apartinand de SECS
- consultatii ginecologice si obstetricale
- montari – extractii DIU.

 

Psihologie
Se determina nivelul aptitudinal, pe grupe de sporturi, se studiaza structura de personalitate, coeficientul de inteligenta si se asigura asistenta psihologica, cu tehnici de sustinere psihoterapeutica. Servicii medicale asigurate:
- testarea sensibilitatii, atentiei, concentrarii, reactivitatii psihice
- coordonarea psihomotrica
- abilitate motrica manuala
- memorie vizuala
- examinari psihologice (pt. sport individual si de grup)
- psihoterapie
- testari psihologice la locul de cantonament
- teste specifice de investigare a personalitatii
- teste specifice de evaluare a nivelului de dezvoltare intelectuala.

 

Neurologie
Consult clinic, asigurat de medic specialist, examen EEG, de repaus si cu activare precum si EMG cu: proba Alajouanine pentru spasmofilie si potential muscular evocat (amplitudine, latente, durata, viteza de conducere motorie pe nerv). Se mai poate face reflexograma achiliana.

 

Laboratorul de antropologie sportiva - Nutritie
Efectueaza controlul dezvoltarii fizice la sportivii din loturile nationale si olimpice. Evalueaza dezvoltarea biologica si modificarile induse de sportul de performanta. Determina biotipul somatic in functie de cerintele sportului (rol esential in selectia medico-sportiva). Investigheaza calitatile fizice (forta musculara, mobilitate, elasticitate). Determina compozitia corporala si greutatea optima. Apreciaza potentialul olimpic al sportivilor de performanta. Elaboreaza regimuri alimentare pe ramuri de sport. La copii si adolescenti - investigheaza procesul de crestere si dezvoltare (masuratori antropometrice, apreciere clinica, sigmatica si imagistica) si prognozeaza cresterea staturala. Apreciaza postura corecta si depisteaza deficientele fizice (cifoze, scolioze, deficiente toracice, picior plat). Elaboreaza indicatii de kinetoterapie pentru deficientele depistate si colaboreaza cu sala de kinetoterapie din INMS. Apreciaza starea de nutritie si evidentiaza obezitatea, mai ales in perioada de crestere. Elaboreaza programe pentru castig in greutate (prin cresterea masei musculare) si pentru scaderi in greutate (prin reducerea tesutului adipos), asociind alimentatia adecvata cu exercitiul fizic.

 

Laboratorul de cercetare, invatamant si testarea capacitatii de efort
Include urmatoarele servicii medicale: examenul clinic al sportivului, monitorizarea probei de efort, testarea capacitatii de efort aerob si anaerob, teste de ventilatie pulmonara si post efort, teste functionale cardio-vasculare. Testarea capacitatii de efort aerob si anaerob consta in testul INMS (la bicicleta ergometrica sau pista rulanta), determinarea pragului aerob-anaerob cu evaluarea lactatului, evaluarea economiei cardiovasculare de repaos si efort-test STT, testarea travaliului total realizat (TTR) Szogy-Cherebetiu, proba BOSCO, testul WINGATE, proba Ruffier. Testele de ventilatie pulmonara si post efort (27 parametrii) sunt: FVC (capacitate vitala fortata-test), VC (capacitate vitala), MVV (ventilatie maxima voluntara-test). Testele functionale cardio-vasculare sunt: proba Schellong, proba Martinet, proba Flack.
Absolut toate probele si testele sunt analizate si evaluate in dinamica cu ajutorul programelor computerizate.

 

Laboratorul de explorari functionale cardio-respiratorii
Se asigura efectuarea investigatiilor necesare in vederea depistarii aparitiei unor modificari patologice, in scopul incadrarii acestora fie in sindrom de supraantrenament sau suprasolicitare cu manifestari cardiovasculare, fie intr-o entitate patologica incompatibila cu sportul de performanta. Se efectuaza explorarile cardiovasculare (ex. clinic, EKG repaos, efort si postefort) la sportivii de inalta performanta in vederea stabilirii posibilitatilor functionale adaptive individuale si gradului de antrenament. Se furnizeaza date privind starea functionala a sportivilor in raport cu tipul de efort (specific sportului practicat) si etapa de pregatire in care se afla.

 

Diagnostic si orientare medicosportiva/Supraveghere loturi olimpice
In cadrul acestor cabinete se face anamneza medicosportiva (include o anamneza medicala si aspecte particulare, legate de faptul ca pacientul este de fapt un sportiv, punand accentul pe aspectele legate de cum influenteaza activitatea sportiva sanatatea si cum starea de sanatate poate influenta, la randul ei, activitatea sportiva). De aici se elibereaza avizul medicosportiv, ce cuprinde concluziile legate de circuitul efectuat de sportiv, cu rezultatele investigatiilor efectuate, starea de sanatate, starea functionala, aspecte legate de selectie si capacitatea de efort. Sintezele reprezinta si ele documente importante, care ilustreaza antrenorului starea de sanatate si de pregatire a intregii echipe, la momentul prezentarii in circuit. Tot de la aceste cabinete pleaca corepondentele si comisiile de expertiza care se fac pentru cazurile problema. Se tine legatura cu COR-ul si cu federatiile, se fac programarile sportivilor in circuit.

 

12 Ianuarie 2025

Doctorii spitalului

Sus
Mai multe...
  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter