Menstruatie dureroasa (dismenoree)
Menstruatie dureroasa. Dismenoreea afecteaza intre 30 si 50% dintre femeile aflate in perioada de activitate genitala si deranjeaza in mod important aproximativ 10% dintre ele. Ea poate aparea la inceputul vietii genitale (dismenoree primara) sau mai tarziu (dismenoree secundara).
Testele de rutina de laborator includ:
- hemoleucograma;
- VSH;
- biochimia;
- profilul tiroidei.
Daca exista o secretie vaginala se recomanda efectuarea unui examen microscopic pe frotiu si culturi pentru gonococ sau Chlamydia. Uneori sunt necesare culturi din secretie col uterin sau o cultura rectala pentru acesti germeni.
Daca exista o masa tubo-ovariana sau uter marit de volum se recomanda efectuarea unei ecografii abdominale/pelvine. Poate fi util un test de sarcina. Testul de sarcina de preferat este dozarea din sange a hormonului β-HCG (fractiunea β a gonadotropinei corionice uname), care va fi pozitiv la o saptamana de la fertilizare.
Daca se suspecteaza o sarcina extrauterina cu ruptura peretelui tubar este recomandata o punctie pelvina sau o culdocenteza (procedura prin care se investigheaza prezenta anormala de lichid in spatiul posterior vaginului), in cazul in care ecografia pelvina nu este concludenta.
Laparoscopia poate fi de asemenea utila pentru diagnostic. Un frotiu din mucoasa cervicala pentru urmarirea dispozitiei in forma de feriga a celulelor endometriale – atunci cand nivelul de hormoni estrogeni este crescut sau determinarea temperaturii bazale sunt de ajutor in diagnosticul endometriozei. Laparoscopia exploratorie este uneori singura metoda pentru diagnosticul tumorilor pelvine.
Daca examenul pelvin este normal uneori se recomanda tratament cu anticonceptionale progestative pentru solutionarea dismenoreei. Dilatatia si chiuretajul pot rezolva de asemenea problema.
Consultatia unui ginecolog este de preferat inaintea inceperii unor investigatii costisitoare.
Citeste si
Arhiva-
Menstruatie: cand semnaleaza o problema de sanatate?
Generalitati Menstruatia reprezinta eliminarea lunara a stratului superficial de mucoasa uterina. Desi poate deveni o actiune inconfortabila, menstruatia este modul prin care organismul semnaleaza ca aparatul reproducator functioneaza normal. Caracteristicile...citeste mai mult
-
Cum pot fi evitate si tratate problemele menstruatiei anormale?
Generalitati Cele mai multe femei au perioade menstruale care dureaza de la 4 pana la 7 zile. Menstruatia unei femei are loc, de obicei, la fiecare 28 de zile, dar ciclurile menstruale normale pot varia de la 21 pana la 35 de zile. Exemple de probleme menstruale...citeste mai mult
-
Durerea cronica pelvina la femei
Generalitati Durerea pelvina este acea durere care afecteaza una sau mai multe zone ale abdomenului inferior si pelvisului. In functie de cauze, durerea poate fi continua sau intermitenta aparand la fiecare ciclu menstrual sau fara avertisment. Durerea pelvina poate...citeste mai mult
-
Cum sa amelioram durerile menstruale?
Generalitati Durerile menstruale sau crampele menstruale sunt un fenomen care, in principiu, reprezinta o natura fiziologica, daca acestea apar in prima perioada de 28 de zile a ciclului menstrual si nu dureaza mai mult de 3-5 zile sau pe toata perioada de...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter