Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Hipotermie (scaderea temperaturii corpului)

Hipotermia reprezinta scaderea temperaturii corpului sub 35 grade Celsius. Se deosebesc hipotermiile moderate (de la 35 la 32 grade Celsius), grave (de la 32 la 26 grade Celsius) si majore (sub 26 grade Celsius). Hipotermia rezulta dintr-o prabusire a sistemelor fiziologice de lupta impotriva frigului la subiectii fragili (copii, batrani care traiesc in case prost incalzite) sau din expunerea prelungita la frig pana la epuizarea mecanismelor de aparare (naufragiu, inec, subiecti fara domiciliu iarna etc.). Ea mai este intalnita si la persoanele intoxicate (barbiturice sau alcool), intoxicatia inhiband mecanismul de aparare impotriva frigului. In timpul unei infectii, o hipotermie poate uneori sa se succeada unei hipertermii acute sau chiar s-o inlocuiasca.



Investigatiile de rutina includ: hemoleucograma, VSH, biochimia, electrolitii, profilul tiroidian, hemoculturi, sumar de urina si dozarea drogurilor in urina. Se pot face EKG si radiografie toracica. Daca exista semne neurologice sau tulburari ale starii de constienta se poate face tomografia cerebrala.
Daca testele de laborator indica hipoglicemie sau deficit de tiamina este necesara instalarea unei perfuzii cu dextroza sau tiamina.

Daca investigatiile de mai sus sunt negative se recomanda o examinare endocrinologica amanuntita, inclusiv dozarea cortizolului plasmatic, FSH, LSH, HGH.
Cazurile dificile necesita consultarea unui cardiolog/neurolog/endocrinolog.

Citeste si

Arhiva
  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter