Durere in piept (precordiala)
Tuturor pacientilor trebuie sa li se faca hemoleucograma completa, VSH-ul, biochimia, VDRL-ul, radiografia pulmonara si EKG-ul.
Daca pacientul prezinta sputa, un frotiu si o cultura din aceasta trebuie facute cat mai posibil.
Daca se suspecteaza un infarct miocardic, trebuie realizate EKG-uri seriate si dozarea izoenzimelor creatin kinazei (CKMB) daca EKG-ul initial nu arata modificari semnificative. Nivelurile serice ale troponinelor pot indica diagnosticul de infarct.
Scintigrafia cu thaliu-201 este utila in diagnosticarea atat a infarctului miocardic, cat si a insuficientei coronare. Testul de toleranta la efort diagnosticheaza insuficienta coronara si, daca starea pacientului se deterioreaza, acesta necesita angiografie imediat. Angiografia poate fi urmata de o angioplastie cu balon, terapie de reperfuzie sau bypass chirurgical.
Daca acestea sunt negative si se suspecteaza un embolism pulmonar se pot masura gazele arteriale si raportul ventilatie-perfuzie. Testul D-dimerilor este un test sensibil pentru embolismul pulmonar. Angiografia pulmonara poate fi facuta daca acestea sunt negative si inca se mai suspecteaza un embolism pulmonar.
Daca se suspecteaza o boala de esofag, se pot realiza o serie de analize pentru tractul gastrointestinal superior, ca esofagografia care poate fi urmata de esofagoscopie si gastroscopie. Se poate face si un test Bernstein (perfuzia acida a esofagului), care reproduce durerea exacta si poate face diferenta intre durerea cardiaca si cea esofagiana. Monitorizarea ambulatorie a pH-ului poate diagnostica de asemenea refluxul esofagian.
Daca se suspecteaza pericardita, ecocardiografia si posibil tomografia computerizata a toracelui pot fi necesare. Angiografia coronara poate fi necesara pentru a diagnostica insuficienta coronara.
Ecocardiografia este de asemenea folositoare in diagnosticarea prolapsului de valva mitrala si diverselor cardiomiopatii. Holterul pe 24 de ore este util in diagnosticarea multor cauze de durere intermitenta.
Consultul unui cardiolog sau pneumolog sunt recomandate in orice moment. Anevrismele disecante pot fi confirmate prin tomografie sau RMN-ul toracelui.
Citeste si
Arhiva-
Durerea precordiala la copii sau durerea in piept
Ce este durerea in piept "Durerea in piept" reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze pentru care parintii se prezinta la consult. Uneori, este dificil sa identificam exact cauza, insa ceea ce putem face este sa excludem posibilele cauze care...citeste mai mult
-
De ce apare durerea in piept, cel mai important semn al infarctului
Ce este infarctul miocardic Infarctul miocardic apare atunci cand una sau mai multe zone ale muschiului inimii nu primesc suficient oxigen. Acest lucru se intampla atunci cand fluxul de sange catre muchiul inimii este blocat. Etiologie Aparitia infarctului...citeste mai mult
-
Cauzele durerii de inima
Generalitati Durerea in piept sau durerea retrosternala poate reprezenta un semn al atacului de cord sau al altei afectiuni cardiace, dar poate fi, de asemenea, un simptom al altor probleme legate de respiratie, digestie, sistem osos sau muscular. Durerea toracica...citeste mai mult
-
Durerea toracica la copii: ce trebuie sa stii
Informatii generale Durerea toracica la copii este adesea asociata de parinti cu probleme cardiace, insa in majoritatea cazurilor nu este vorba de asa ceva. Studiile indica faptul ca mai putin de 4% dintre copiii care se prezinta la medic cu dureri in piept au o...citeste mai mult
-
Durerea de inima – Cardiopatia ischemica: angina pectorala, infarctul miocardic
Generalitati Angina sau durerea precordiala de etiologie coronariana apare ca urmare a aportului insuficient de oxigen in conditiile unei nevoi crescute ale acestuia. Aceasta se intampla atunci cand arterele coronare (arterele care iriga inima cu sange) sunt ingustate...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter