Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Crestere a fosfatazei acide

Fosfatazele acide sunt enzime larg raspandite in tesuturi, fiind intalnite la nivel osos, hepatic, splenic, renal, in eritrocite si trombocite. Cu toate acestea, au importanta diagnostica, in special cele provenite de la nivelul prostatei, unde activitatea fosfatazei acide este de 100 ori mai mare decat in celelalte tesuturi. Fosfataza acida este de asemenea prezenta in concentratii crescute in lichidul seminal. Niveluri crescute de fosfataza acida sunt intalnite in tumorile de prostata cu metastaze (in special osoase). Pe masura ce tumora se extinde dincolo de capsula prostatica, celulele glandulare incep sa secrete fosfataza acida care se descarca in sange. Niveluri moderat crescute de fosfataza acida mai pot aparea in metastazele osoase (de origine non-prostatica), leucemia granulocitara, boala Paget avansata, hiperparatiroidism, boala Gaucher si boala Nieman-Pick.



Initial se poate face o examinare a prostatei, o hemoleucograma completa, dozarea antigenului prostatic specific (psa), biochimie, electroforeza proteinelor sangvine, analize hepatice specifice, inspectia scheletului, radiografii osoase.

Daca diagnosticul ramane incert, trebuie consultat un urolog. acesta poate cere o ecografie a prostatei, tomografia computerizata a pelvisului sau abdomenului si biopsia prostatei.

Citeste si

Arhiva
  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter