Vitamina B9
Cunoscuta sub numele de acid folic – deoarece a fost extrasa din frunze de vegetale, spanac, mai precis – aceasta vitamina hidrosolubila a grupului B este o veritabila sursa de energie, de dinamism.
Vitamina B9 isi pierde proprietatile la caldura si in mediile acide sau alcaline. Aidoma plantelor si microorganismelor, flora bacteriana intestinala a organismului uman poate sintetiza vitamina B9.
Doza zilnica recomandata: 400 mcg (sau 0,4 mg).
Adolescentii, femeile insarcinate si cele care alapteaza trebuie sa consume insa pana la 600–800 mcg (0,6–0,8 mg).
Surse
Necesitatile corpului nostru sunt pe deplin satisfacute printr-o alimentatie echilibrata: legume verzi, sparanghel, spanac, varza, ca si porumb, morcov, fasole verde, caise, banane, portocale, mazare, rosii, grau, ou, ficat, migdale, lapte, branzeturi fermentate.
Roluri si caracteristici
— ajuta la formarea ADN-ului;
— actioneaza ca un factor de crestere;
— este indispensabila in formarea globulelor rosii, prevenind astfel anemia;
— favorizeaza echilibrul emotional, diminueaza durerea;
— creste productia de lapte matern;
— previne aparitia cancerului la plamani, colon, uter;
— protejeaza organismul de bolile cardiovasculare si de accidentele vasculare cerebrale;
— protejeaza fatul de anomalii congenitale ce pot afecta creierul si coloana vertebrala.
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum