Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Vitamina B5

Acidul pantotenic a fost numit astfel dupa cuvantul grec "pantoten", ce semnifica "peste tot". In natura, acest acid este omniprezent. In grupa vitaminelor solubile in apa si sintetizate de plantele verzi si multe alte microorganisme, vitamina B5 este cea care ajunge in tesuturile animalelor ce le consuma, mai ales in ficat si oua.

Acidul pantotenic este un component important al coenzimei A, o substanta care, printre altele, ajuta organismul sa elimine toxinele provenite din insecticide, medicamente etc. Vitamina B5 este indispensabila activitatii celulare. Caldura, mediile alcaline si acide nu sunt favorabile vitaminei B5.

Doza zilnica recomandata: 10–15 mg.

Copiii trebuie sa consume intre 3–8 mg, adolescentii si adultii intre 10–15 mg. Studiile recente recomanda 30–50 mg/zi. Folosirea terapeutica a vitaminei B5 poate ajunge la 100 mg/zi.

Surse
Alimentele ce contin vitamina B5 sunt: drojdia de bere, organele de vita, cerealele integrale, arahidele, laptisorul de matca, somonul, galbenusul de ou, ciupercile, conopida, legumele verzi.

Roluri si caracteristici
— intervine in producerea energiei, revigoreaza organismul si reduce stresul;

— participa la procesele metabolice: degradarea glucidelor, lipidelor si a anumitor acizi aminati; de asemenea, la sinteza colesterolului, anticorpilor si a mai multor hormoni;

— combate infectiile si atenueaza toxicitatea factorilor nocivi;

— incetineste imbatranirea.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum