Tulburari - deficit sau exces
Tulburari atribuite deficitului de vitamina E
Desi foarte rara in tarile dezvoltate, hipovitaminoza E poate sa apara la copiii nascuti prematur, la bolnavii de maladia Crohn, de mucoviscidoza (vascozitate anormala a mucusului secretat de glandele intestinale, pancreatice si bronsice, care impiedica absorbtia materiei grase), sau a celor ce au suferit extirparea ileonului.
Alte simptome generate de lipsa vitaminei E sunt: anemie, tulburari ale sistemului nervos central, probleme oftalmologice, precum deteriorarea retinei si, dupa unii specialisti, sterilitate.
Tulburari atribuite consumului excesiv de vitamina E
Nu are efecte toxice. Din contra, persoanele predispuse la hemoragii nu trebuie sa consume vitamina E in doze foarte mari, caci aceasta poate duce la agravarea cazului. Pacientii care urmeaza un tratament cu vitamina K, trebuie sa consulte medicul inainte de a lua vitamina E suplimentar.
Note utile
— Tratamentele chimice la care sunt supuse uleiurile vegetale le reduc continutul de vitamina E.
— De asemenea, prepararea si unele moduri de conservare a alimentelor altereaza calitatile acesteia.
— Vitamina E constituie obiectul unei controverse: din vechime este considerata un afrodiziac, remediu antisterilitate, dar unele studii contrazic aceasta ipoteza, considerand ca este valabila in cazul animalelor, nu si al fiintelor umane.
— Fierul nu trebuie luat simultan cu vitamina E; este necesara o pauza de 8 ore intre administrarea celor doua.
— Vitamina E este necesara in cazul folosirii medicamentelor anticonvulsive, a anumitor antibiotice sau hipocolesterolemiante.
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum