Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Fosfor

Acest element chimic, care se gaseste in anumite alimente, este absorbit in intestin si se raspandeste in organism sub forma de fosfat. Se depune in oase (85% din aportul de fosfat), sub forma minerala, si in sange, incorporat in substantele organice. Fosforul se distribuie, in mod egal, in toate celulele; in ceea ce priveste cantitatea, este al doilea mineral ca importanta in corp. Marii consumatori de bauturi gazoase ar trebui sa acorde o atentie speciala proprietatilor fosforului, deoarece acest obicei ar putea sta la baza anumitor tulburari de sanatate.

Doza zilnica recomandata: 1000 mg.

Surse
Sursele alimentare sunt: fructele uscate, carnea slaba (vita tocata, puiul), pestele (somonul, cambula), lactatele degresate, broccoli, bobul. Acidul fosforic intra in compozitia bauturilor gazoase in cantitate mare.

Roluri si caracteristici
— participa la sinteza celulelor fosfolipidice (cum ar fi lecitina), care transporta grasimile;

— asigura carburant energetic pentru organism;

— creste rezistenta oaselor, in combinatie cu calciul, si asigura cresterea;

— intra in constitutia proteinelor nucleice (ADN si ARN);

— intra in compozitia mielinei, substanta care "inveleste" nervii;

— ajuta functia renala;

— contribuie la mentinerea constanta a ritmului cardiac.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum