Fosfor
Acest element chimic, care se gaseste in anumite alimente, este absorbit in intestin si se raspandeste in organism sub forma de fosfat. Se depune in oase (85% din aportul de fosfat), sub forma minerala, si in sange, incorporat in substantele organice. Fosforul se distribuie, in mod egal, in toate celulele; in ceea ce priveste cantitatea, este al doilea mineral ca importanta in corp. Marii consumatori de bauturi gazoase ar trebui sa acorde o atentie speciala proprietatilor fosforului, deoarece acest obicei ar putea sta la baza anumitor tulburari de sanatate.
Doza zilnica recomandata: 1000 mg.
Surse
Sursele alimentare sunt: fructele uscate, carnea slaba (vita tocata, puiul), pestele (somonul, cambula), lactatele degresate, broccoli, bobul. Acidul fosforic intra in compozitia bauturilor gazoase in cantitate mare.
Roluri si caracteristici
— participa la sinteza celulelor fosfolipidice (cum ar fi lecitina), care transporta grasimile;
— asigura carburant energetic pentru organism;
— creste rezistenta oaselor, in combinatie cu calciul, si asigura cresterea;
— intra in constitutia proteinelor nucleice (ADN si ARN);
— intra in compozitia mielinei, substanta care "inveleste" nervii;
— ajuta functia renala;
— contribuie la mentinerea constanta a ritmului cardiac.
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum