Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Topul celor mai dorite jucarii

Jucariile au facut parte mereu din copilaria oricarui copil, jocul fiind principala nevoie a copilului, cu un rol important in dezvoltarea si educarea copilului.Fiecare copil are o personalitate proprie, reactioneaza diferit la diferiti stimuli din mediul exterior si de asemenea prefera anumite jocuri si jucarii.

Alegerea jucariilor este o responsabilitate a parintilor si bunicilor, care trebuie sa tina cont de varsta, personalitatea si nevoile fiecarui copil in parte. O jucarie scumpa si elaborata poate sa aibe o valoare pedagogica scazuta, de multe ori fiind preferate jucariile confectionate in casa sau vazute la alti copii.

O jucarie buna trebuie sa fie sigura pentru copil, sa fie durabila si destul de interesanta pentru stimularea imaginatiei acestuia. O jucarie corespunzatoare varstei poate sa faca mai usoare si mai distractive etapele normale ale dezvoltarii psihosomatice ale copilului.

Obiceiul copilului de a strica jucariile nu este pe deplin inteles si este probabil o consecinta a curiozitatii si spiritului de cercetare al acestuia.

Nu in ultimul rand aducem aminte faptul ca unele jucarii pot deveni periculoase pentru anumite categorii de varsta, uneori putand provoca chiar si accidentari grave. O atentie crescuta trebuie acordata jucariilor mai ieftine care nu corespund normelor europene in vigoare.

De la nastere la 3 luni

Varsta frageda este corelata cu o simpla observare a lucrurilor din mediul inconjurator (lumini, forme, sunete, mirosuri si culori). Odata cu dezvoltarea simturilor bazale, exprimarea si nevoile copilului devin mult mai complexe. Acesta invata sa-si foloseasca mainile si corpul si comunica mult mai bine cu mediul inconjurator prin intermediul jocului.

Jucarii recomandate pentru aceasta varsta:

Jucarii simple, colorate, care emit eventual anumite sunete. Jucariile din plus sau papusile cu fete simple, sunt preferate la aceata varsta. Se recomanda agatarea jucariilor deasupra patutului sau asezarea acestora in leagan .

Aceasta varsta este caracterizata prin curiozitatea mare de cunoasterea mediului care-l inconjoara pe copil, lucru pe care acesta incearca sa-l realizeze prin propriile intrumente (pipait, gustat, mirosit), de aceea nu trebuie sa mire faptul ca sugarul va "gusta" majoritatea lucrurilor cu care vine in contact, inclusiv jucariile.

De la 4 la 8 luni

Odata cu dezvoltarea psihomotorie difera si stilul de joaca al copilului.

Jucarii recomandate la aceasta varsta:

Jucariile de plus, mingea, cuburile, papusile si cartile mari sunt preferate la aceasta varsta.

De la 9 la 12 luni

Aceasta varsta este caracterizata printr-un stil de joaca usor diferit, in sensul ca mobilitatea, spiritul de cercetare si curiozitatea, vor face ca acesta sa prefere anumite jocuri si jucarii.

Copii adora sa caute diferite jucarii ascunse, incearca sa inteleaga utilitatea lor prin distrugerea, desfacerea sau aruncarea acestora. Odata cu invatarea mersului, copilul incearca sa-si aleaga singur cum si cu ce vrea sa se joace.

Jucarii recomandate la aceasta varsta:

Mingea, papusile, masinutele, cartile colorate, jucariile prevazute cu butoane si dispozitive luminoase sau sonore, telefoanele mobile, telecomanda sau animalele sunt printre lucrurile preferate la aceasta varsta.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum