Supraveghere si ingrijiri
Din cauza maturarii sale si a alimentatiei mai variate, scaunele sugarului sunt mai bine formate, mai rare (1-2 pe zi) si survin la ore aproape regulate.
In plus, el începe sa devina constient de momentul in care intestinul sau functioneaza: inceteaza sa se joace, se "concentreaza", se face rosu la fata, se screme, se contracta, apoi se usureaza. Uneori, scoate un chiot cand a avut un scaun. Cei din jur cred ca "nu-i place sa fie murdar"; este numai felul sau de a-si anunta mama ca pentru el s-a produs acest mic eveniment.
Va fi schimbat, dar fara graba. Voind cu orice pret sa i se inlature scutecul sau chilotii murdari, i se va da impresia ca a avea un scaun este o treaba care o dezgusta pe mama sa. Departe de a-i favoriza educatia curateniei, mama nu va face decat sa i-o intarzie. La sugarii la care se folosesc scutece de unica folosinta nu se constata astfel de reactii.
In conditiile unui progres normal, sugarul se culca in jur de ora 20 si se scoala dupa 10-12 ore. In cursul zilei mai doarme o data la pranz, timp de 1-2 ore, eventual si dupa-amiaza.
Dupa masa de seara, copilul va fi pregatit de culcare. Nu va jucati cu copilul, excesul de impresii duc la tulburari de somn.
Este bine ca tatal sa fie prezent in familie in timpul imbaierii, mesei de seara si al culcarii.
La unii sugari se intalneste obiceiul de a se legana sau de a-si lovi capul de peretii patului. Este una din miscarile ritmice, calmante, care se observa la multi copii inainte de a adormi, cand sunt obositi sau cand se plictisesc.
Pentru inlaturarea cauzei, parintii vor verifica daca sugarul sau copilul mic are o ocupatie suficient de interesanta in cursul zilei, daca i-a fost satisfacuta nevoia de "societate" de miscare si daca este suficient de obosit.
S-au observat aceste manifestari la sugari care au fost tinuti multa vreme in cos, in paturi cu margini fara vizibilitate, facute din scanduri compacte, ca si la cei care stau multa vreme in casa, sunt lasati singuri, sau in familie exista o stare de anxietate, supraingrijire a copilului. Scoaterea copilului cat mai mult afara, o plimbare mai prelungita inainte de masa si culcarea de seara, jocuri linistite, imbaierea zilnica si o atmosfera de calm in familie sunt unele dintre remediile recomandate. Daca mama are talent, il linisteste si-l adoarme printr-un cantec.
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum