Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Supraveghere si ingrijiri

Somnul.
Ca si la adult, nevoia de somn prezintamari variatii individuale. Unii copii sunt foarte vioi, dorm mult, pentru a-si reface energia. Altii, mai linistiti, au nevoie de mai putin somn.

In medie, spre varsta de un an, sugarul doarme 10-12 ore noaptea si circa 2 ore ziua.

Unii sugari mari si copiii mici refuza sa mai doarma dupa-amiaza. Daca dorm in cursul noptii 11-12 ore sau daca dorm mai mult in cursul diminetii, nu mai este nevoie sa doarma dupa-amiaza.

Chiar daca seara sunt foarte obositi si mai iritabili, inseamna ca fac parte din  categoria de copii care nu au nevoie decat de un singur somn. Daca adorm seara greu, mai tarziu se va scoate copilul la plimbare spre seara si, in continuare, in familie se va evita excesul de impresii (jocuri, musafiri, agitatie).

Incaltamintea.
Nici la aceasta varsta, sugarul nu are nevoie de incaltaminte de protectie pentru picioare. Numai in cazurile in care este dus in curte sau sta pe o podea rece si cu asperitati are nevoie de incaltaminte. Se procura ghetute de dimensiuni mai mari, cu varful larg, cu talpa flexibila.

Incaltamintea cu talpa tare accentueaza tendinta la picior plat, cu care, de fapt, sugarul se naste si care se mentine fiziologic si la copilul mic. Pentru cei mai multi copii, ghetele nu reprezinta un ajutor, dar nici nu le strica, cu conditia ca pielea sa fie foarte moale si cu talpa flexibila.

Cum se ridica sugarul in brate.
Petreceti mainile in jurul toracelui sau pe sub axile (subsuoara) si ridicati-l astfel incat greutatea corpului sa fie purtata  de ambele articulatii ale umerilor; nu-l ridicati niciodata si nu-l invartiti de maini, bratele lui trebuind sa sustina in acest caz intreaga greutate a corpului.

Ce trebuie facut daca sugarul se serveste cu predilectie de mana stanga! Chiar daca parintii au impresia ca va deveni stangaci, nu-i vor interzice folosirea mainii stangi, obligandu-l sa foloseasca mana dreapta.

Folosirea preferentiala a unei maini este dictata de conformatia si dezvoltarea creierului si reprezinta o particularitate biologica ce nu trebuie interpretata ca un defect si de aceea nu se combate prin pedepsirea copilului.

Este gresit si dificil sa fie obligat sa se foloseasca de mana dreapta, cand pentru el este mult mai natural sa o foloseasca pe cea stanga. Fortarea pentru folosirea mainii drepte poate determina o forma de nevroza la copilul mare. Majoritatea indivizilor stangaci nu au dificultati serioase in viata si in meserie.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum