Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Preparate speciale si bauturi

Avantajele pe care le resupune aceatsa varianta sunt: Aveti controlul deplin atat asupra modului de preparare, dar si a ingredientelor. Mai mult, mancarurile gatite acasa sunt mult mai ieftine.

Daca nu va descurcati, apelati la carti de specialitate. Nu uitati sa verificati temperatura alimentelor inainte de a le oferi bebelusilor, in special daca ati gatit la cuptorul cu microunde (care pastreaza mai puternic temperatura ridicata a mancarii). Daca este cazul, alimentele pot fi inmuiate in lapte matern sau preparate de lapte sau chiar apa. Pana la varsta de un an alimentele oferite copiilor nu trebuie condimentate, avandu-se grija si la cantitatea de sare sau zahar.

Initial conservele cuprindeau un singur fruct, leguma sau carne. Treptat s-a trecut la diferite amestecuri, chiar si la crearea "mesei de-a gata". Aceste conserve, insa, au starnit  protestele nutritionistilor, parintilor si medicilor, dat fiind ca au foast adaugate sare, zahar si cereale rafinate, care-si pierd calitatile vitaminizante.

Fiti foarte atenti cand cumparati astfel de conserve la scrisul mic de pe cutie, sa nu fie in amestecuri fructele si legumele cu fainoasele si sa nu contina adaosuri de zahar sau sare.

Nu cumparati budinci pe baza de amidon din porumb sau deserturi cu gelatina, deoarece acestea contin cantitati mari de zahar si nu au valoare nutritiva adecvata. In schimb sunt preferate fructe simple pisate, care ii vor placea foarte tare unui copil care nu a consumat dulciuri rafinate.

Toti copii se ineaca putin cand incearca sa manance alimente taiate in  bucati, din cauza ca nu sunt obisnuiti. Dar, in 9 din 10 astfel de cazuri, copii se nu au nevoie de ajutor dand afara bucata fara mari probleme. Daca insa nu reuseste scoateti-le dumneavoastra daca le vedeti, iar - daca nu o vedeti - asezati bebeblusul cu burta pe genunchi, cu capul in jos si cu fundul in sus si bateti-l cu palma pe spate intre umeri de cateva ori.

Cele 10 alimente care sunt cele mai succeptibile de a se ineca copilul de pana la 5 ani cu ele sunt: bomboanele, cremvustii, strugurii, alunele, bucatile sau feliutele de carne, prajiturelele, untul de arahide, bucatile de morcov crud, floricelele de porumb ori bucatile de mar. Nu se pune problema nematurizarii organice a copilului. Accidente se intampla in cazul inhalarii bruste si profunde a acestora (daca este luat prin surprindere, chicoteste, plange, rade, atunci cand mananca). Aceasta inhalare brusca poate produce aspirarea alimentelor din cavitatea bucala direct in caile repiratorii, blocand respiratia.

Sigur ca nu e cazul sa i se interzica sa manance aceste alimente, dar trebuie supravegheati atunci cand invata sa mestece, iar alimentele taiate in bucati cat mai mici.

Cat timp bebelusul bea inca din biberon, este bine sa i se dea numai lapte si apa. Sucurile se mai amana putin din cauza continutului bogat al acestora in zaharuri simple. Acestea favorizeaza aparitia cariilor dentare si pot diminua apetitul copilului pentru alte alimente cu o valoare nutritiva mai ridicata.

Acestea sunt admise cand bebelusul incepe sa bea din cana, insa trebuie selectate cu grija. Astfel, alegeti sucurile 100 % naturale si evitati-le pe cele din portocale, multi sugari menifestand o tolaranta scazuta si chiar alergii la acesta.

Deoarece sucurile contin zaharuri simple nu administrati copilului o cantitate mai mare decat 110 - 230 ml pe zi, care pot fi diluate cu apa, in primele 9 - 12 luni.

Este recomandabil sa evitati sucurile acidulate, pentru ca zaharul, cofeina si colorantii artificiali pot dauna bebelusului.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum