Orificiul preputial la sugar si copilul mic
Raspunsurile online ale specialistilor nostri, nu constituie un diagnostic exact al problemelor de sanatate pe care le-ati prezentat !
Boli grave se pot manifesta prin semne care va par minore, iar un diagnostic corect nu poate fi pus decat in urma unei consultatii detaliate a copilului dvs. in clinicile de specialitate.
Sunt o mamica disperata. Nu stiu ce sa fac. Am un baietel de 5 luni si 19 zile. Medicul de familie al baietelului mi-a aratat la consultul lui cum sa incerc zi de zi sa il decalotez. Am citit pe internet ca nu este bine sa fac acest lucru. Eu ce fac acum? I-am facut acest lucru aproape de cand l-am nascut pana la 5 luni. Este bine sa continui, sau sa ma opresc? Ii va dauna cu ceva? Imi este frica sa nu-i fi facut ceva rau...
La sugar si copilul mic orificiul preputial este ingustat fiziologic si daca nu intervin fenomene inflamatorii locale, pana la varsta de 2 ani, acesta se va dilata progresiv pe masura ce copilul creste, permitand ulterior decalotare facila.
In absenta unor infectii locale sau tulburari urinare fimoza este considerata fiziologica pana la 2 ani; numai daca dupa varsta de 2 ani persista imposibilitatea decalotarii glandului, atunci se considera ca este vorba despre fimoza patologica si se indica circumcizia.
Insa acesta este un subiect controversat: parerile medicilor difera foarte mult in functie de convingerile religioase, de traditiile existente intr-o zona geografica sau intr-o anumita perioada de timp ca si de sursele de documentare medicala foarte variate. La evrei si arabi religia impune circumcizia obligatorie.
La noi in tara, sunt inca multi medici care recomanda decalotarea precoce. In alte tari insa nu se recomanda decalotarea pana la varsta de 2 ani, dacat daca exista anumite modificari locale (infectii sau tulburari de mictiune) – conceptie la care adera tot mai multi in ultimii ani si la noi in tara.
Daca decalotarea nu s-a facut brutal si nu a fost urmata de leziuni locale sau infectii, atunci nu i-ati facut nici un rau; decizia de a va opri sau a continua decalotarea urmand indicatiile medicului dumneavoastra va apartine.
Este bine insa sa stiti ca in cazul unor decalotari brutale, pot apare fisuri locale care pe langa riscul unor hemoragii si infectii, mai prezinta si riscul unor cicatrizari stenozante care pot duce la instalarea unei fimoze; de asemenea exista si riscul parafimozei – o complicatie a fimozei ce consta in imposibilitatea recalotarii dupa o decalotare fortata, cand inelul preputului trece peste gland si-l comprima.
Tocmai aceste riscuri stau la baza noilor atitudini conservatoare, care considera decalotarea precoce ca fiind o expunere nejustificata la aceste riscuri, in conditiile in care la majoritatea copiilor dupa varsta de 2 ani decalotarea se face cu usurinta.
Indiferent de ce atitudine veti adopta in continuare, trebuie sa va adresati cat mai curand medicului daca observati aparitia unor inflamatii, fisuri sau hemoragii locale dupa decalotare sau daca apar dificultati de urinare sau modificari ale jetului urinar.
Alina Pop-Began
- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-
Detalii specialist
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum