Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Jocul pentru sugarii de 4-6 luni

Incepand cu aceasta varsta, copilul este mai mobil, mai plin de energie. Incepand cu varsta de 4 luni acesta incepe sa se rastoarne, incearca sa se ridice in fund, ca apoi pe la 6 luni sa poata sa mearga de-a busilea.

Dintre lucrurile pe care acesta le poate face in mod normal la aceasta varsta amintim:controlul miscarilor capului, statul in sezut sprijinit, rosteste primele silabe precum "ga, ga", "gi, "ai".

Unul dintre lucrurile preferate cu care se joaca la acesta varsta sunt degetele de la maini si picioare pe care le suge cu mare placere.

Incepand cu acesata varsta, copilul isi alege singur jucariile cu care vrea sa se joace, orice neatentie din parte parintilor putand insemna o potentiala accidentare pentru micut.

De asemenea nu trebuie sa va mire faptul ca sugarul pare sa fie interesat parca mai mult de obiectele potential periculoase. Aspectul pozitiv consta in faptul ca incepand cu acesta varsta copilul incearca sa-si gaseasca mereu ceva cu care sa se joace si cu care sa-si ocupe majoritatea timpului liber.

Sugarul are acum toate simturile dezvoltate, putandu-se observa atentia cu care acesta cerceteaza animite lucruri. Copilul nu cunoaste utilitatea obiectelor, de aceea nu de putine ori le gusta sau miroase.

Binenteles ca igiena devine astfel importanta, insa acest lucru nu trebuie sa dea nastere unui comportament impulsiv, anxios al mamicii sau al dadacei.

Majoritatea jocurilor de la aceasta varsta solicita tot mai mult sistemul muscular, osos si cardiovascular, lucru extrem de important pentru dezvoltarea copilului. Mersul "de-a busilea" poate fi extrem de solicitant si este un mare consumator de energie.

Stimularea olfactiei

Mirosul este unul dintre simturile cele mai importante la copilul mic si se dezvolta treptat pana la cateva luni. Ca si multe alte lucruri si mirosul trebuie exersat, pentru ca orice simt se invata.

Mama poate sa tina copilul langa ea atunci cand gateste. Mirosul puternic de scortisoara, vanilie, cuisoare, ierburi aromatice, sunt deseori indragite de copilul mic. Chiar si manevrarea alimentelor este considerata un joc extrem de atractiv.

Trebuie insa acordata o atentie deosebita produselor care pot irita pielea sau ochii micutului (condimente, faina, etc).

Aftreshave-ul taticului sau cremele mamei sunt de asemenea unele dintre lucrurile casnice cu care copilul prefera sa se joace, insa dupa cum aminteam anterior, trebuie sa fim foarte atenti ca sugarul sa nu inghita una din aceste substante pentru ca la aceasta varsta pot fi extrem de toxice.

Baloanele de apa

Nu se stie exact de ce, insa exista ceva magic legat de baloanele de apa care plutesc incet in aer. Ori de cate ori sunteti intr-un loc aglomerat, sau asteptati la coada cu copilul dumneavoastra in brate, puteti sa dati drumul catorva bule de apa cu sapun. Sa nu va mire faptul ca spre exemplu in parc, baloanele vor atrage si alti copii, care vor incerca sa prinda si sa se joace la randul lor cu acestea.

Pe langa faptul ca nu face rau copilului, aceasta metoda de intretinere a bunei dispozitii este ieftina si la indemana in aproape orice imprejurari (nu uitati sa luati in geanta dumneavoastra si un tubulet cu apa samponata pe langa celelalte jucarii pentru copilul dumneavoastra).

Joaca de-a prinselea

Incepand cu varsta de 5-6 luni copilul incepe sa-si dezvolte treptat simtul anticiparii si de aceea este bine ca fiecare mamica sa introduca in joaca de zi cu zi elemente care sa-i solicite acest simt. Nici un copil mic nu va rezista unei partide de imbratisari, pupici, mangaieri sau gadileli cu parintii, bunicii sau fratii sai.

Joaca de-a "v-ati ascunselea" dupa o perna sau patura, furatul unui pupic sau tachinarea copilului printr-o repriza de gadilat, creeaza o atmosfera pozitiva si intareste legatura emotionala cu cei dragi.

In timp, jocurile devin tot mai elaborate si stimuleaza dezvoltarea psihosomatica a copilului.

Numaratoarea porcusorilor

Toata lumea cunoaste poezia porcusorilor (numaratoarea degetelor de la picior) spusa de bunica sau de mama:"Acest porcusor mic s-a dus la piata, acest porcusor mai mare a mancat o friptura, acest porcusor mic a ramas acasa..."

Aceasta poezie, care poate fi chiar si cantata este adorata de copilul mic si este extrem de utila mai ales atunci cand se incearca punerea sosetelor sau incaltarea copilului mic.

Acest joc pare sa linisteasca copilul atunci cand este imbaiat, in special atunci cand acesta nu se prea impaca cu imbaierea.

Statul pe burtica

Statul pe burtica este primul pas care trebuie efectuat pentru initierea mersului de-a busilea si este una din pozitiile mai putin indragite de copilul mic (majoritatea copiilor mici prefera insa aceasta pozitie pentru somn). Asezarea copilului pe pieptul mamei sau pe abdomenul acesteia (burta pe burta), este destul de usor de acceptata de acesta.

Copilul zburator

Odata ce copilul poate sa-si controleze singur miscarile capului si gataului se poate pune in practica acest joc care este recomandat in special taticilor, pentru ca necesita o oarecare forta si siguranta a bratelor. Se ia copilul in brate si se arunca in aer cu grija (nu mai mult de 30-50 de centimetri). Pastrarea contactului vizual si acompaniamentul vocal ("opa sus"), fac jocul mai placut.

Cu toate ca pare usor, odata cu inaintarea in varsta si cresterea in greutate a copilului, manevra devine din ce in ce mai greoaie si necesita o atentie si indemanare corespunzatoare pentru a evita astfel unele accidentari.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum