Dezvoltarea proceselor senzoriale
Auzul si localizarea sunetelor. Asculta zgomote si se întoarce spre sursa sonora. La zgomote neplacute reactioneaza cu disconfort.
Vederea si miscarea globilor oculari. Coordonarea miscarilor globilor oculari este buna. Urmareste in toate planurile. Cei mai multi dintre sugari nu se mai uita "crucis".
Percepe timpul? Este dificil sa intelegem cum copilul prinde notiunea de timp, dar este foarte probabil ca o realizeaza prin derularea celor 24 de ore, prin alternanta zi-noapte, veghe-somn, zgomot-tacere, foame-satietate, activitate-repaus; se creeaza modele de ritmuri percepute atat prin senzatii interioare, cat si prin excitatii exterioare. Astfel, de indata ce a trecut de sase-sapte luni, copilul "simte" ca dimineata sau seara este "ora" mesei, a plimbarii sau a reintoarcerii tatalui sau. Timpul copilului se construieste cu atat mai bine cu cat mama stie sa se adapteze ritmului sau.
Spatiul copilului. Pentru copil, spatiul pare sa se elaboreze pornind de la senzatia si perceperea corpului, care permit sa separe ceea ce este el de ceea ce nu este el; mai intai mama lui, apoi celelalte fiinte apropiate, obiectele, patutul, camera. Spatiul copilului se construieste in raport cu mama pe care o vede si o aude cum se deplaseaza, ii vede fata de aproape si de departe, ii aude vocea indepartata si apropiata, o pierde si o regaseste mereu, in timp ce este plimbat cu caruciorul descopera animalele, strazile, automobilele, casele. Puneti-i la indemana jucarii, obiecte mici pe care el le apuca, le pierde, le regaseste impreuna cu dvs. si astfel putin cate putin isi da seama de contururile, de consistenta (tare-moale), de greutatea (greu-usor), apoi de culoarea lor si, in cateva luni, va putea sa le dea un nume.
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum