Cresterea
Sugarul creste in medie cu 500 g pe luna, respectiv 100-125 g pe saptamana. Aceasta cifra reprezinta numai jumatate din progresul greutatii din cursul celei de-a II-a sau a IlI-a luni. Aceasta dezvoltare este absolut necesara si normala. Daca un sugar ar continua ss creasca cate 800-1 000 g pe luna, ar cantari 125 kg la varsta de 10 ani.
Daca mama compara greutatea sugarului propriu cu cifrele indicate in carti trebuie sa aiba in vedere ca tabelele redau valori medii, calculate din cifrele obtinute de la foarte multi copii. La unii sugari greutatea si curba ponderala nu corespund cu nici unul din aceste tabele. Este o mare greşeala de a se categorisi ca "distrofic" sau "anormal" un sugar care cantareste cu 400-500 g mai putin decat scrie in carti. Sugarii (si copiii mai mari) care se misca tot timpul nu se ingrasa.
Este de preferat un copil "slab", dar care se zbenguie tot timpul, care are "carnea tare" si care se imbolnaveste rareori, decat unul "gras" si "frumos", dar care se misca greu, iar la prima imbolnavire reactionează catastrofic!
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum