Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Constipatia la sugar

Raspunsurile online ale specialistilor nostri, nu constituie un diagnostic exact al problemelor de sanatate pe care le-ati prezentat !

Boli grave se pot manifesta prin semne care va par minore, iar un diagnostic corect nu poate fi pus decat in urma unei consultatii detaliate a copilului dvs. in clinicile de specialitate.


Am un baietel de 4 luni si jumatate si este constipat. Ii dau Milumil 2; am incercat cu suc de mere si morcov si degeaba. Ce trebuie sa-i dau?




In mod obisnuit, sugarul intre 0-4 luni alimentat la san, are in medie 2-4 scaune pe zi (variind intre 1 si 7 pe zi), galbene-aurii, cremoase, in timp ce cel alimentat artificial are 2-4 scaune, galbui-deschise (de la albicioase pana la brun-stralucitor), de consistenta chitoasa pana la solida.

De la 4 luni-1 an, scaunele sunt formate (de consistenta mai crescuta decat pana acum), asemanatoare cu ale adultului. Cu toate acestea, exista variatii mari de la un copil la altul, generate de variatiile functionale mari ale colonului, factori constitutionali, de alimentatie, deprinderi.

Unii sugari emit scaune solide la 2-3 zile, in timp ce altii au zilnic cate 4-5 scaune de consistenta moale, dar reduse cantitativ; nici unii nici altii nu se poate spune ca sufera de constipatie, respectiv diaree, atat timp cat aceste manifestari nu se insotesc si de alte semne sau simptome.

Ca sa se poata afirma ca e vorba de constipatie, pe langa emiterea scaunelor la intervale mari de timp (cateva zile) trebuie ca acestea sa aiba o consistenta crescuta si eliminarea lor sa se faca cu efort.

Constipatia patologica poate fi data de:

  • stenoze ale colonului sau rectului
  • motilitate (functionare) anormala a colonului: boala Hirschprung, megacolon, colon "elongat" (mai lung decat normal), constipatie spastica, hipotiroidism, rahitism, proza viscerala
  • stimulare insuficienta a defecatiei: sindrom de sectiune medulara, boli organice, cerebrale, clisme repetate.

    Asadar, daca baietelul dumneavoastra are intr-adevar semne de constipatie (nu doar scaune mai rare) trebuie efectuate investigatii pentru a exclude aceste cauze.

    La sugarii cu tendinta la constipatie, se va prefera dintre sucurile de fructe pe cele de portocale, pere, struguri, mere, piersici, prune (atentie: unii sugari pot dezvolta alergie la unele fructe) si evitati sucurile de morcov, deoarece acestea determina scaune de consistenta mai mare.

    La nevoie se pot administra ocazional supozitoare cu glicerina (pentru copii). La sugarii la care s-a inceput diversificarea, se vor consuma cu moderatie morcovii, orezul, branza si se vor prefera alimentele semilichide (supe, sosuri) si bogate in fibre (legume, fructe). Si nu in ultimul rand o hidratare adecvata ajuta la mentinerea unui tranzit intestinal normal.

    Alina Pop-Began
    - Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva- Detalii specialist



    •  

      Interpretare simptome

      semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

      Afla acum