Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Alimentatia

Nici in luna a 8-a nu sunt necesare modificari importante in alimentatie. Va primi tot produsul de lapte pe care l-a primit in luna anterioara.

Dimineata sugarul va primi un biberon, de preferat cu lapte simplu sau, la cei cu greutate mai mica sau la mofturosi, cu adaosuri (faină de cereale sau cereale cu fructe ).

La ora 10 se dau fructe pasate sau nu se da nimic.

La pranz va primi pireu de zarzavat (in general de cartofi si morcovi cu unt sau ulei) si cu carne sau galbenus de ou. Daca nu sunteti sigura de prospetimea oului, dati carne in fiecare zi. In functie de anotimp si de modul cum primeste sugarul pireul poate fi mai variat, se pot adauga: dovlecei, conopida, fasole verde, mazare verde, gulii etc. La sfarsitul mesei dati sugarului si putin suc de fructe sau apa simpla.

Gustarea de dupa-amiaza, in principiu, ar trebui sa fie constituita dintr-un amestec de fructe strivite (sau la nevoie pasate fin) cu cereale-instant,  branza de vaci.

La sugarii care primesc insa la ora 10 fructe, la masa de dupa-amiaza se va da iaurt cu sau fara cereale (sau biscuiti) iar daca se dau fructe, la acestea se poate adauga branza de vaci preparata in casa.

Seara, biberonul de lapte poate fi imbogatit cu faina de cereale si/sau fructe sau se alege un produs din comert de lapte cu adaosuri (mere, banane, cereale, fructe tropicale etc.).
Ratia de lapte este in jur de 400-600 ml în 24 de ore.

Daca sugarul vrea sa tina sau sa atinga biberonul in timp ce bea, va fi ajutat s-o faca. Atunci cand sugarul incearca sa bea singur din biberon, mama trebuie sa stea langa el, ajutandu-l sa aiba o pozitie cat mai stabila (cea mai placuta si mai comoda pozitie cand este tinut in brate); va sprijini si va inclina biberonul pentru ca sugarul sa nu inghita aer.

Albusul de ou poate produce o alergie (eruptii ale pielii, scaune moi si urat mirositoare, agitatie etc.) la sugarii care au aceasta tendinta. La sugarii care nu au prezentat nici un episod de eruptii ale pielii in trecut se va introduce albusul treptat in mancare: supa, perisoare, crème, budinci etc.

La aceasta varsta numai galbenusul este un element nutritiv esential pentru continutul sau in fier, vitamine, proteine si grasimi cu valoare biologica mare.

Fructe conservate.
Daca familia are fructe congelate sau conservate in casa ( compot, dulceata, gem ) se pot da strivite si omogenizate cu o lingură de lemn. De asemenea, se pot da fructe proaspete fierte, strivite si, la nevoie, indulcite cu sirop de zahar. Eventual se amesteca cu pesmet de paine, cu biscuiti sau cu cereale instant, adaugandu-se si branza de vaci preparata in casa.

In cazul alimentatiei cu fructe sau zarzavaturi, scaunele contin celuloza nedigerata, avand culoarea si aspectul modificate fata de scaunele de lapte. Multe mame se nelinistesc, banuind ca sugarul nu poate mistui unele alimente sau ca fructele sau zarzavaturile respective ar fi fara valoare, fiind nedigerabile.

Trebuie sa se ştie ca organismul retine si utilizeaza toate substantele cu valoare biologica (vitamine, saruri minerale, glucide,
proteine).
Dupa ce se introduc mai multe fructe si zarzavaturi, numarul de scaune poate sa creasca si sa apara un eritem fesier Nu este un motiv de alarma, daca scaunele sunt consistente si nu sunt in numar mai mare de 3 in 24 de ore.

Celuloza este importanta pentru sanatatea copiilor. Celuloza si alte materii similare poartă numele de „fibre vegetale”, constituind o componenta obligatorie intr-o alimentatie corecta. Celuloza indeplineste si alte functii in digestie, fiind un mijloc eficient impotriva constipatiei.

In ultimul trimestru al primului an de viata, oul si carnea sunt principalii furnizori de fier, care contribuie la formarea globulelor rosii, asa ca sugarii care nu le primesc din diferite motive, devin anemici.
Fructele, zarzavaturile si cerealele contin fier in cantitate mica.

In primul an de viata, alimentul care corespunde nevoilor biologice (digestie, metabolism, excretie, crestere) este laptele, care trebuie sa ramana permanent si predominant in meniul zilnic al sugarului. Cel putin doua mese (dimineata si seara) trebuie sa fie de lapte (cu sau fara adaosuri). Numai la recomandarea medicului se poate renunta la mesele de lapte.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum