Alimentatia
Alimentatia naturala se mentine pe cat posibil. Daca sugarul creste bine, se vor da 2-3 supturi (dimineata, seara si la inca una sau chiar doua mese in cursul zilei).
Laptele degresat sau diluat se mentine numai la sugarii problema, sub controlul medicului. La sugarii sanatosi se recomanda lapte de vaca nedegresat . Se poate introduce o masa de lapte cu cereale.
Cantitatea de lapte in 24 de ore este de 400-600 ml. Sugarul care bea mult lapte creste in general bine in greutate, dar ca urmare a alimentatiei unilaterale pot aparea semne de carente. Cu timpul, acesti sugari devin anemici si receptivi la infectii. La sugarii hranti numai cu lapte de vaca, scaunele devin de culoare alb-fumurie (chitoase"), cu miros urat.
Alimente consistente. La piureul de zarzavat, la care se mai pot adauga de 4 ori pe saptamana carnea (pasare, ficat) fin tocata si de 2-3 ori pe saptamana un galbenus intreg de ou, in luna a VII-a este important ca sugarul sa primeasca ficat, carne, galbenus de ou, pentru aportul de fier care-1 fereste de anemie.
In conditii normale, sugarul are la nastere depozite de fier suficiente pentru 3-5 luni. Dupa aceea primeste putin fier din fructe si zarzavaturi. Acum rezervele sunt insa epuizate si este necesar aportul de fier, prin carne si galbenus de ou. Carnea de vita, de pasare sau ficatul (gaina, manzat) se fierb ai se toaca foarte marunt sau se mixeaza. Se adauga cate 3-5 lingurite la pireul de zarzavat, crescandu-se apoi pana la 6 si apoi la 6-8 lingurite.
Nu se da sugarului carne mai grasa (porc, rata, gasca, grasimea de la sunca), deoarece aceasta se digera mai greu. Daca sugarul nu vrea sa primeasca carne se renunta timp de cateva zile si se reia cu alt sortiment de carne sau cu ficat.
Daca un sugar refuza cu incapatanare sa primeasca piureul, carnea si galbenusul de ou se va consulta medicul, pentru a recomanda tehnica adecvata pentru a-l "păcăli" ca sa primeasca aceste alimente foarte pretioase pentru combaterea anemiei.
La nevoie se recurge la un medicament care contine fier.
a)Portiile de mancare consistenta vor fi de 150 - 175 g la inceput, apoi vor creste la 200-220 g. Este mai bine sa se inceapa cu portii mici, pe care sugarul le primeste cu placere. Apa in care s-au fiert carnea si zarzavatul se da la aceasta varsta.
Incepand de la aceasta varsta, sugarii savureaza masa si cu ochii. Mama va avea grija ca mancarea sa fie frumos prezentata, cu gust placut, sa fie servita dintr-o ceasca intotdeauna aceeasi.
b)Miscarile de masticatie apar la cei mai multi sugari intre 6 si 10 luni. Cand sugarii incep sa aiba miscari de masticatie se va incerca sa li se ofere si alimente de consistentă mai crescuta. Zarzavaturile nu se mai trec prin sita, ci se încearca sa fie date zdrobite bine cu furculita. Mai tarziu, zarzavaturile se toaca marunt; in acest fel se usurează trecerea spre o alimentatie normala.
Este foarte important sa se adauge alimente consistente de indata ce sugarul este dispus sa le primeasca, deoarece cei care continua sa fie hrăniti cu alimente pasate, desi ar putea sa le mestece, vor ajunge sa refuze vreme indelungata tot ce nu este mixat sau trecut prin sita. Tot la aceasta varsta se permite autoalimentarea.
Unii incep sa apuce singuri alimentele cu degetele, pentru a le suge si a le morfoli. Este un exercitiu excelent in vederea folosirii ulterioare alinguritei. Un copil caruia nu i se permite sa manance cu degetele nu va avea niciodata dorinta de a le folosi. La inceput isi va murdari mainile, fata, parul, obiectele din jur, dar se stie ca orice inceput este greu. Pentru sugar este o noua etapa in cucerirea mediului inconjurator si a independentei. I se poate da din cand in cand un biscuit sau o coaja de paine, fara ca acestea sa inlocuiasca o masa. Scopul este sa aiba ceva de rontait, atunci cand ii ies dintii. Cand coaja de paine se inmoaie sau ii cade jos se inlocuieşte cu alta. Din cand in cand i se poate oferi putina paine cu unt.
La sfarsitul lunii a 7-a, sugarul va avea, in general, urmatorul meniu:
- dimineata: un biberon de lapte "de durata"; la tara lapte de vaca diluat (3/4 lapte + 1/4 apa) si la cei care tolereaza sau progreseaza in greutate lapte integral;
ora 1O: nimic sau fructe (mere, banane, piersici,
caise, fructe de padure);
- la pranz: piure de zarzavat cu carne sau galbenus
de ou imbogatit cu 1/2 lingurita de ulei;
- dupa-amiaza: - fie un produs de lapte "de durata" fie fructe strivite cu branza de vaci si/sau
cereale instant (biscuiti macinati); fie se incearca iaurt;
- seara: fie lapte "de durata" simplu, fie cu adaosuri.
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum