Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Vaccinurile pentru copii

Saptamana Europeana a Vaccinarii este o initiativa in Regiunea Europeana OMS, condusa si coordonata de catre biroul regional OMS. Are sprijinul unui numar de parteneri, printre care UNICEF si ECDC – Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor.

Desi o scadere pronuntata a bolilor ce pot fi prevenite prin vaccin a facut ca multe din bolile contagioase sa devina un lucru ce apartine trecutului in cazul multor persoane din regiunea europeana, aceste boli continua insa sa provoace dizabilitati si chiar decese. Mai mult de jumatate de milion de copii din regiunea Europeana nu primesc vaccinurile de baza.

Toate tarile prezinta grupuri de persoane nevaccinate, vulnerabile sau greu de localizat si epidemii de boli infectioase inca au loc.

Vaccinarea salveaza vieti

Cu cat mai multi oameni sunt vaccinati, cu atat mai multe vieti sunt salvate. Vaccinarea salveaza vietile a peste 3 milioane de persoane in intreaga lume in fiecare an si previne imbolnavirile si dizabilitatile a alte cateva milioane.

Introducerea unui nou vaccin duce la o scadere dramatica a numarului persoanelor infectate. Cand scade rata vaccinarii, bolile reapar.

Vaccinarea este un drept de baza, dar care nu este accesibil tuturor

In ultimele decade, lumea a fost martora a numeroase imbunatatiri in sanatate, dar benefiicile sunt impartite inegal in intreaga lume si in Regiunea Europeana OMS.

  • de exemplu, numarul estimat de decese anuale la 100.000 de copii cu varste sub 5 ani este de 7844 in Republicile din Asia Centrala si in Kazakstan si de 646 in Regiunea Europeana
  • in fiecare tara, exista mici grupuri care nu benficiaza de vaccinare si continua sa fie susceptibile la imbolnaviri. De exemplu, in epidemiile de rujeola din 2006-2007 din Albania, Grecia, Italia, Romania si Serbia marea majoritate a cazurilor proveneau din mijlocul Romilor si din grupurile migratoare.

    Epidemiile sunt o amenintare serioasa

    Datorita programelor de vacinare eficiente, majoritatea persoanelor din tarile industrializate nu au fost martore ale unor epidemii de boli care pot fi preventie prin vacin si multi presupun ca acestea nu mai reprezinta o amenintare.

    Recent, tarile din Regiunea Europeana au trebuit sa faca fata la epidemii masive, in special cele de rujeola. Aceste epidemii continua asa se raspandeasca in Regiune, provocand mii de cazuri si ducand la decese in randul copiilor si adultilor.

    Aceasta re-aparitie a bolilor care erau sub control sau fusesera eliminate in Regiune reprezinta o preocupare permanenta. Regiunea Erupeana a OMS a fost declarata ca zona fara pericol de poliomelita in 202 si sunt depuse eforturi pentru a metine acest succes.

    Comisia care monitorizeaza statusul poliomielitei in Regune si-a exprimat grija privind riscul crescut de import de poliomelita in Europa.

    Bolile infectioase inca ucid

    Desi Regiunea Europeana a OMS are cea mai scazuta rata de incidenta a bolilor care pot fi prevenite prin vaccin, acestea continua sa produca aproximativ 32.000 de decese prevenibile in randul copiilor sub 5 ani in fiecare an.

    Inainte de introducerea vacinului de rutina in copilarie, bolile infectioase reprezentau cauza principala a deceselor in randul copiilor si epidemiile era frecvente.

    Chiar si azi, rujeola, Haemophilus influenzae tip b (Hib), pertussisul si tetanosul neonatal ucid. In intreaga lume bolile care pot fi prevenite prin vaccin ucid 1.4 milioane de copii mici anual.


    •  

      Interpretare simptome

      semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

      Afla acum