Primirea nou-nascutului de catre frati si surori
Avand in vedere ca prima luna dupa nastere este cea mai incarcata din viata mamei, devine necesara si prezenta unei a treia persoane pe langa tata si asistenta medicala. Cea mai indicata este bunica, pentru ca este, in primul rand,apropiata de copil si familie si are experienta mai multa decat ceilaltiti. Acest ajutor acordat fiilor le da un sentiment ca sunt inca folositori, viata lor devenind mult mai interesanta si mai multumitoare.
Pentru ceilalti copii aparitia unui fratior sau a unei surioare este o sursa de emotie profunda, de care vrea sa se bucure impreuna cu toti pritenii sai. Daca nou-nascutul este de acelasi sex, copilul se simte superior fata de acesta, iar daca este de sex diferit este cuprins de o teama de necunoscut. Este foarte important pentru copii sa stie ca nu sunt abandonati si ca nu trec pe un plan inferior odata cu aparitia altuia.
Este indicat ca bebelusul sa aiba o camera proprie sau doar cu mama. Daca insa doarme cu ambii parinti, copilului i se va oferi un cos sau un patut asezat intr-un loc luminat si ferit de curent si umezeala. Sugarul are nevoie de respectarea programului de somn si alimentatie, de liniste si de uniformitate.
Bebelusul se aseaza pe spate sau intr-o parte (recent s-a dovedit ca dormitul pe burta este una dintre cauzele mortii subite) si se va inveli cu o paturica de lana sau bumbac, usoara si de culoare deschisa.
Boneta sau caciulita nu sunt necesare decat daca este frig in camera, iar sacul de dormit se poate folosi dupa 2 luni de viata.
E indicat ca acestea sa se amane vreo 4, 5 zile dupa nastere, indiferent de cat de bine sunt intentionate, deoarece mama si bebelusul trebuie sa se adapteze programului de acasa, diferit de cel din maternitate. Mai mult decat atat, psihicul mamei este labil si ea este suprasolicitata de o sarcina majora in plus.
Nou-nascutul trebuie privit numai de la distanta, nu au voie vizitatorii, nici chiar tatal in prima zi, sa-l ia in brate, sau chiar sa-l atinga. De asemenea trebuie mentinuta linistea in incaperea unde se afla mama si copilul, mai ales in timpul cand bebelusul este alaptat.
Un vechi obicei este ca bunicii sa ofere nepotilor obiecte sau bijuterii de familie, iar sotul sa ofere sotiei bijuterii. Astfel se mentin legaturile intre generatii si se dovedesc sentimentele de afectiune dintre cei doi soti. Vizitatorii obisnuiesc sa aduca flori sau obiecte necesare bebelusului (tetine, obiecte de imbracaminte, sapunuri, perii, etc).
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum