Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Prima baita a bebelusului tau

Prima baita a bebelusului tau




Tocmai ai ajuns acasa de la spital cu nou-nascutul tau. Asistentele si medicii au disparut, dar si majoritatea rudelor. E timpul ca mama si copilul sa se relaxeze cu o baita, nu-i asa?

Este un moment emotionant, nu numai pentru mama si copil, dar si pentru tati. Ambii parteneri trebuie sa se asigure ca au totul pregatit pentru baita: cada pentru copii, burete, tampoane de bumbac pentru ochi, sampon care nu irita ochii, sapun pentru copii, prosop incalzit, patura, cada cu apa calda pentru clatire, scutec si, de ce nu, instructiuni. Desigur, toate aceste lucruri pot parea intimidante, dar trebuie sa va pastrati calmul si tu si partenerul tau.

Ca toate abilitatile parentale, si aceasta se invata prin experienta. Imbaierea unui nou-nascut urmeaza anumite principii logice: copilul trebuie sa fie cald, in siguranta si sa se distreze tot timpul.

Abordarea traditionala

Desi majoritatea abordarilor traditionale recomanda o baie cu buretele in loc de a baga bebelusul in apa. Aproape fiecare articol, profesor si carte ofera o variatie a acestei metode de baza. Uneori, aceste instructiuni sunt chiar contradictorii, derutandu-i pe parinti.

Un lucru asupra caruia toata lumea este de acord ar fi ca nou-nascutilor nu le place sa fie imbaiati si s-ar putea sa devina foarte agitati. Nu uita, bebelusii vin dintr-un mediu cald unde erau infasurati strans.

Corpul lor inca incearca sa regleze temperatura si s-ar putea sa intre in panica cand se vad goi, afara si fara aparare contra temperaturii scazute.

Ca sa se relaxeze dupa baita, este imperativ sa il infesi bine. La inceput, nu iti va iesi ca la carte, dar cu timpul indemanarea ta va creste si bebelusul tau va fi din ce in ce mai fericit.

Dupa infasarea bebelusului, parintii pot respira usurati si se pot relaxa. Prima baita este intotdeauna frumoasa, dar parintii se simt de obicei epuizati.

O noua abordare

Abordarile contemporane ii sugereaza mamei sa intre impreuna cu bebelusul in apa calda. Mai intai, apa trebuie testata cu cotul sau cu incheietura, nu cu degetele. Baga bebelusul in apa. Corpul mamei si apa calda il ajuta pe copil sa isi pastreze caldura corpului. Momentul baitei trebuie sa fie distractiv, o ocazie deosebita pentru mama si copil de a interactiuna.

Este normal sa ai emotii

Chiar daca ai acces la foarte multe informatii despre cum sa ii faci baita bebelusului tau, este normal sa ai emotii. De obicei, daca este vb de primul copil, parintii uita sa se bucure de baie incercand sa il spele corect pe cel mic.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum