Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Prevenirea iritatiei

Prevenirea iritatiei




Cea mai buna aparare impotriva iritatiei de la scutec este un fundulet uscat, de aceea este recomandat sa ii schimbi scutecul copilului tau cat mai repede dupa ce se uda sau se murdareste.

Curata-i zona genitala foarte bine la fiecare schimbare de scutec. Bate-i pielea usor pana cand se usuca – nu o freca niciodata.

Daca bebelusul tau pare predispus la iritatia de la scutec, da-i cu unguent la fiecare schimbare de scutec. Exista mai multe unguente bune de acest gen pe piata, inclusiv unguent pe baza de petrol si oxid de zinc, care este mai gros si mai bun pentru protejarea pielii sensibile.

Nu mai folosi pudra de talc deoarece praful ii face rau la plamani daca il respira. Daca vrei sa folosesti pudra, alege una pe baza de amidon care este mai sigura.

Pune pudra in palma ta, departe de copilul tau; niciodata direct sau aproape de pielea sa si pastreaza tubul undeva departe de el.

La fiecare schimbare de scutec, spala atent toata pudra care se acumuleaza cand pielea copilului tau face cute.

Atunci cand copilul tau incepe sa manance mancaruri solide, introdu doar cate un tip nou de mancare. Daca astepti cateva zile fara sa ai dai ceva nou, vei putea sa iti dai seama mult mai usor daca iritatia este cauzata de o sensibilitate la mancare sau nu, iar daca intr-adevar mancarea este cauza, o poti elimina pentru o perioada.

Nu strange scutecul prea tare si lasa loc aerului sa circule. Hainele largi ii vor permite pielii bebelusului tau sa respire. Evita pantalonii din plastic sau alte materiale care nu permit aerului sa treaca prin ele.

Nu spala scutecele din panza cu detergenti care contin parfum si elimina balsamul – ambele pot irita pielea bebelusului tau. Foloseste apa fierbinte si spala de doua ori scutecele copilului tau. Poti adauga si o jumatate de ceasca de otet la prima spalare pentru a elimina iritantii alcalini.

Alapteaza-l cat de mult poti. Alaptatul ii creste rezistenta la infectii in general si probabil nu va mai avea nevoie nici de antibiotice, care pot contribui la iritatia de la scutec.

Daca bebelusul tau este ingrijit de altcineva in timpul zilei, ai grija ca acea persoana sa inteleaga importanta acestor masuri preventive.

Alina Sica
Redactor Copilul.ro


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum