Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Muzica si nou-nascutul

Muzica aduce beneficii notabile si in randul copiilor nou-nascuti, a sugarilor sau copiilor de pana la un an. Aceasta are un efect sedativ, relaxant, opreste copilul din plans, stimuleaza suptul si adoarme copilul.

Nu se cunoaste exact felul in care muzica actioneaza asupra sistemului nervos al copilului, insa aceasta este un "antidot" nespecific pentru insomniile acestuia.

Muzica are un efect pozitiv chiar si asupra copiilor nascuti prematur, stimuland dezvoltarea fizica a acestora. S-a realizat un studiu pe un lot de 33 de copii nascuti prematur, carora li s-a pus muzica lenta, linistitoare (in genul cantecelor de leagan), pentru 40 de minute in fiecare zi.

Comparativ cu un lot martor care nu au ascultat muzica, prematurii din lotul  de studiu au prezentat o evolutie favorabila, caracterizata printr-o crestere seminificativa in greutate, o scadere a presiunii arteriale si o frecventa cardiaca ritmica cu batai cardiace puternice.

Muzica are un efect pozitiv si asupra mamei, este relaxanta, calmanta, stimuleaza miscarea (dansul) si buna dispozitie (antidepresiv). Muzica creaza si o legatura speciala intre mama si copil, nu de putine ori mamele isi aleg o piesa reprezentativa pe care o considera "piesa noastra".

Muzica si influenta acestei asupra inteligentei copilului mic
Deocamdata nu s-a ajuns la o concluzie asupra efectului muzicii in cazul copiilor mici sau mai mari. Mai multi psihologi, sociologi, pediatrii neonatologi si psihiatri au incercat sa demonstreze acest lucru, insa deocamdata nu exista suficiente argumnete stiintifice pentru a demonstra acest lucru.

Unii experti sustin faptul ca abilitatea de a canta la un instrument muzical, stimuleaza inteligenta, astfel ca un copil care canta la vioara sau pian va rezolva mult mai repede o problema la matematica decat unul care nu are aceste aptitudini.

Cu toate acestea, este destul de greu sa concluzionam acest lucru in cazul copiilor mici sau nou-nascutilor, pentru ca acest gen de studii sunt greu de realizat la aceasta varsta.
Un studiu realizat pe un grup de copii de 4 ani care pot sa cante la pian a aratat faptul ca acestia au dobandit abilitati speciale de intelegere a spatiului tridimensional.

Un lucru este cert si anume ca muzica de calitate nu poate avea efecte negative asupra dezvoltarii neuropsihologice a copilului ci din contra prin efectul ei relaxant, calmant, realizeaza un echilibru optim, ajuta la o buna concentrare si creste buna dispozitie.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum