Metode prin care iti poti implica partenerul
Majoritatea proaspatilor parinti sunt surprinsi de ceea ce afla despre ei si despre partenerii lor in momentul in care se naste un copil.
Partenerii prezinta propriile lor idei din copilarie despre ce ar trebui sa faca parintii. O parte din tine ar vrea ca partenerul sa participe pe deplin, dar o alta parte din tine crede ca mama ar trebui sa joace rolul principal. O parte din tine ar vrea sa se implice total in viata copilului, pe cand o alta parte crede ca munca ar trebui sa fie principala ta prioritate. Rezolvarea acestor probleme in mijlocul oboselii ce acompaniaza venirea pe lume a unui copil, nu este o sarcina usoara.
Iata cateva metode prin care il poti implica si pe tata:
- Venirea pe lume a unui copil poate speria foarte mult, daca nu ai avut prea multa experienta cu copii, te poti simti foarte neajutorat. Este nevoie de timp, sustinere si exercitiu pentru a invata cum sa ingrijesti un nou-nascut.
Sunt numeroase momente intime in care tatal poate ingriji copilul: imbaierea copilului, schimbarea scutecelor, leganatul, tinutul in brate.
Pentru a se adapta ritmului necesar ingrijirii unui copil, partenerul tau ar avea nevoie de incurajari, sustinere si sfaturi din partea altor parinti.
- Este foarte dificil pentru proaspetii parinti sa lase pe altcineva sa aiba grija de copil. Pe cat de obositi suntem si pe cat de mult ne dorim sa fim ajutati, cand vine vorba ca cineva sa ne ajute, suntem foarte reticenti.
Atitudini ca oferirea de prea multe indicatii, dirijarea partenerului, pot bloca incercarile partenerului de a se ingriji de copil. Cel mai bun mod de a invata este din propriile greseli si incercari.
- Multi cred ca femeile sunt in mod natural parinti mai buni, deoarece barbatul transmite responsabilitatile femeii, iar femeia actioneaza ca si cum ea ar coordona intreaga activitate.
- In sarcina de a fi parinte este de recomandat sa existe comunicare si sustinere reciproca intre parteneri
- Timpul petrecut singur cu copilul tau este o excelenta sansa de a-ti descoperi capacitatile de ingrijire ale copilului si de a construi increderea necesara in a deveni un parinte "complet".
Sa te descoperi ca parinte in preajma partenerului, poate fi uneori un lucru dificil, deoarece te-ai putea intimida, ai putea ceda si solicita ajutor.
- Discutiile legate de cresterea copilului, incep de cele mai multe ori, cu intrebari referitoare la ce fel de scutece sau ce tip de scaune de masina sa cumparati. Ati putea incepe prin a raspunde fiecare la cateva din urmatoarele intrebari:
-Ce va invata copilul nostru in familie?
-Cum imi vad rolul de parinte? Ce fel de parinte vreau sa fiu? Cat timp voi petrece cu copilul meu si cum voi interactiona cu acesta?
-Cum ar trebui sa se comporte mamele/tatii?
-Cum vom rezolva situatia in care tu nu esti de acord cu o decizie de-a mea legata de cresterea copilului?
-Cum as putea sa te sprijin in rolul tau de parinte?
-Cum m-ai putea sprijini in rolul meu de parinte?
- Impartirea responsabilitatilor legate de cresterea copilului, presupune multe provocari, dar in acelasi timp ofera nenumarate satisfactii. Discutati cu alti parinti care vor ca si voi sa imparta responsabilitatile legate de copii. Intrebati-i cum reusesc, ce obstacole au avut de infruntat si cum le-au depasit.
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum