Ingrijirea dintilor de lapte
Multi dintre noi credem ca dintii de lapte nu au nevoie de o ingrijire speciala pentru ca oricum i-am ingriji tot vor cadea. Total gresit! Dintii de lapte au o puternica influenta in dezvoltarea maxilarelor si in sanatatea dintilor maturi.
Trebuie sa avem grija ca acesti primi dinti sa se dezvolte in locul ce le-a fost dat pentru ca dintii definitivi sa poata aparea fara probleme in locurile rezervate lor. Daca un dinte este scos mai devreme decat trebuie, dintii vecini au tendinta de a se extinde si pe locul ramas liber, iar dintele matur ce urmeaza sa apara nu se va putea aseza corect in sirul dentar si va creste stramb.
Cariile actioneaza mult mai rapid asupra dintilor de lapte. Acest lucru se intampla pentru ca dintii de lapte nu au inca un smalt solid, copiii mananca foarte multe dulciuri si nu reusesc sa-si spele foarte bine dintii.
Inca de la aparitia primului dinte de lapte al copilului dumneavoastra trebuie inceputa curatarea acestuia. Aceasta se poate face apeland la un indepartator cu varful din vata sau din bumbac. O data cu implinirea varstei de 2 ani, copilului incep sa-i apara dintii laterali. In acest moment trebuie sa primeasca propria periuta de dinti. Periuta copilului trebuie sa aibe un capat corespunzator varstei acestuia, cu maner mai gros si putin par.
Ingrijirea este foarte importanta la aparitia dintelui de sase ani sau a maselei. Acest dinte matur are o influenta esentiala in distributia si pozitia dintilor ce urmeaza sa apara. Fiind confundat cu un dinte de lapte, primului molar nu i se acorda o deosebita atentie.
Pana in cel de-al doilea an de viata, copilul dumneavoastra obtine, de obicei, o rezistenta combinata impotriva rahitismului si a cariilor prin administrarea de tablete care contin vitamina D si fluor. Dupa aceasta perioada, medicul stomatolog poate prescrie alte tablete cu fluor, in functie de necesitati.
Pentru ingrijirea zilnica a dintilor copilului dumneavoastra, trebuie sa cumparati o pasta de dinti pentru copii, care nu favorizeaza inghitirea.
Fluorul conduce la remineralizarea smaltului dentar si cu aceasta se poate lupta impotriva alimentelor care actioneaza negativ asupra dintelui.
In cazul in care copilul dumneavoastra are o predispozitie la aparitia cariilor consultati-va medicul pentru a va sfatui in ingrijirea dintilor copilului dumneavoastra. Este foarte important sa ne ducem copilul de cel putin 2 ori pe an la un control stomatologic pentru depistarea unor eventuale anomalii dento-alveolare si a cariilor.
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum