Infectia cu streptococ de grup B la nou-nascuti
Indiferent daca gravida la care s-a identificat streptococul B beta hemolitic a primit sau nu tratament antibiotic in timpul travaliului, nou-nascutul va fi tinut sub observatie cel putin 24 de ore dupa nastere, pentru a exclude infectia neonatala care poate sa provoace complicatii grave (meningita, sepsis, pneumonie).
Peste 90% dintre copiii infectati cu streptococ beta hemolitic vor dezvolta infectie neonatala cu debut precoce, in primele 24 de ore de la nastere.
Simptomele infectiei cu streptococ de grup B la nou-nascut sunt:
In cazul in care neonatologul observa vreunul din simptomele descrise anterior, va recolta probe biologice pentru confirmarea diagnosticului si va incepe tratamentul cat mai rapid posibil.
Dintre investigatiile efectuate la nou-nascutul suspectat de o infectie neonatala cu debut precoce, amintim:
In cazul in care nici una din investigatiile efectuate mai sus nu este modificata, neonatologul poate sa excluda infectia cu streptococ de tip B la nou-nascut si sa-l externeze dupa 48 de ore, impreuna cu mama lui.
Copiii nascuti prematur, trebuie supravegheati pentru un timp mai indelungat, deoarece au un risc crescut de a dezvolta infectie neonatala cu streptococ beta hemolitic sau alti germeni, datorita faptului ca au o imunitate slab dezvoltata, fiind mult mai susceptibili la infectii, decat copii nascuti la termen.
Ce se intampla daca este confirmata infectia cu streptococ B la nou-nascut?
Din nefericire chiar si gravidele tratate pentru infectia cu streptococ de grup B, au o sansa mica de a transmite infectia la nou-nascut. In acest caz, copilul va primi tratament cu penicilina 10 zile, timp in care va fi urmarit indeaproape de medicul neonatolog.
Dotarea moderna a sectiilor de terapie intensiva pentru nou-nascuti, medicamentele noi si pregatirea buna a personalului medical a crescut rata de supravietuire a copiilor cu infectii neonatale de diferite etiologii.
Un procent de 5% dintre copiii care dezvolta infectie neonatala cu GBS, decedeaza sau dezvolta complicatii pe termen lung (paralizii, epilepsie, pierderea vederii sau auzului, retard mental, etc).
Copiii nascuti prematur au o rata de supravietuire mai mica decat cei nascuti la termen, iar cei care supravietuiesc au un risc mai mare de a ramane cu sechele pe tremen lung sau pentru intreaga viata.
Un numar mic de copii nascuti din mame infectate cu streptococ de tip B vor dezvolta infectia doar dupa prima saptamana de la nastere (infectie neonatala cu debut tardiv).
Administrarea tratamentului antibiotic pe parcursul travaliului, previne de asemenea aparitia infectiei cu streptococ de grup B, instalata tardiv.
Totusi, majoritatea copiiilor care dezvolta infectia tardiv, nu au mame infectate, contaminarea nou- nascutului realizandu-se in acest caz dupa nastere (de la personalul medical, instrumentar nesterilizat, alti copii, etc).
In ultimii ani se lucreaza la un vaccin impotriva streptococului de grup B, cu ajutorul caruia sa se realizeze profilaxia mamei si in accelasi timp al nou-nascutului.
Acesta ar putea reduce de asemenea numarul cazurilor de nastere prematura, datorata infectiei cu streptococ beta hemolitic prin ruptura prematura de membrane.
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum