Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

E normal sau nu?

E normal sau nu?

Multe mamici sufera cand isi aud copilasul plangand. Nervii mamei sunt pusi la grea incercare. Nu-i de mirare ca in asemenea momente grijulia mamica isi pune intrebarea daca nu cumva odorul ei sufera de vreo afectiune grava. Nu uitati, disperarea nu e un sfetnic bun. Incercati sa va linistiti, pentru a putea evalua in mod obiectiv situatia.

Piticutul creste si se dezvolta cu pasi repezi, ia in greutate, mananca cu pofta, ba chiar parca ar cere si un supliment?  Grozav! Cu toate acestea, colicile nu-i dau pace? Nu va lasati prada mustrarilor de constiinta.

Alungati gandul ca ati fi vinovata cu ceva pentru neplacerile micutului. Esential in aceasta perioada este sa nu va pierdeti cumpatul. Oricat de atractiva vi s-ar parea ideea de a  
trece bebelusul pe o hrana artificiala debarasati-va cat mai repede de un asemenea gand! N-ar fi rau totusi sa acordati mai multa atentie alimentatiei dvs. S-ar putea ca ea sa nu corespunda recomandarilor care li se fac de obicei mamelor care isi alapteaza copilul la san. Fiti atenta
ce mancati.

Daca alimentatia dvs. include multe produse alimentare care conduc la formarea gazelor intestinale (fasole alba si mazare,  prune negre, nuci, varza, castraveti etc.), acestea cu siguranta vor influenta si starea sugarului. Si totusi, este foarte posibil ca motivele sa fie cu totul altele. Din pacate, gazele si colicile constituie un fenomen obisnuit in cazul unui nou-nascut. De asemenea neplaceri sufera atat bebelusii hraniti la sanul mamei, cat si cei hraniti artificial. Cel mai adesea micutul se confrunta cu ele in cursul serii, intre orele 18,00 si 20,00, desi este posibil ca acestea sa se manifeste si in timpul zilei, fie imediat ce incepe sa manance, fie cam la o jumatate de ora dupa ce a fost hranit.

Colicile nu sunt greu de recunoscut. Copilul izbucneste intr-un plans chinuitor, insotit de tipete stridente. Da de zor din picioruse, le freaca si le trage spre burtica, isi indoaie degetelele de la picioare, se inroseste, ofteaza, refuza sa manance. Toate incercarile de a-l linisti se dovedesc a fi zadarnice.

Atentie! Chiar daca pare greu de crezut, colicile nu-i pricinuiesc nici un rau copilului. Pe masura ce micutul va mai creste, colicile vor disparea, fara nici un fel de urmari, in jurul varstei de 2 – 3 luni, cand tractul gastro-intestinal al copilului se va acomoda pe deplin cu noile conditii.

Deocamdata, acest disconfort insista sa-si faca simtita prezenta. Nu aveti alta solutie decat sa va ajutati  copilul sa-i faca fata.

Sursa: Revista Ioana Copilul meu, Nr. 11/2005


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum