Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Degeraturi la bebelusi, prevenire si tratament

Degeraturi la bebelusi, prevenire si tratament




Inainte de a degera, pielea trece printr-o faza incipient, asadar daca degetele bebelusului tau incep sa se albeasca, acesta este un semn ca au inceput sa inghete. In acest caz, du-l in casa imediat si indeparteaza orice haina uda de pe el.

Tine-l aproape de corpul tau si incalzeste-i usor degetele tinandu-le la subsuoara ta. Apoi, pune-i degetele in apa calda, nu fierbinte,  in jur de 37-40 de grade Celsius. Daca nu ai un termometru, incearca apa cu cotul pentru a te asigura ca nu este prea fierbinte.

Nu ii freca degetele si nu le incalzi folosind surse de caldura cum ar fi feonul, semineul, cuptorul deoarece acestea pot distruge tesutul si mai rau.

Daca degetele bebelusului tau au aspect de ceara, sunt aspre, galbui, umflate sau apar basici, atunci se instaleaza degeraturile. Acestea reprezinta de fapt o inghetare a pielii si sunt masurate in grade in functie de starea de gravitate, precum arsurile. In stadiile incipiente, degeraturile afecteaza pielea la suprafata, insa in ultimul stadiu, ataca pielea in profunzime afectand muschii si chiar osul.

In cazul in care observi unul din simptomele prezentate de degeraturi, trebuie sa il infasori intr-o patura si sa il duci la camera de garda imediat. In acest stadiu, este expus unui risc de infectie sau vatamare permanenta a tesutului. Poti infasura zonele afectate intr-un pansament steril. In cazul in care degetele de la maini sau de la picioare bebelusului tau par degerate, infasoara-le in asa fel incat sa fie separate unele de celelalte.

Incalzeste-l pe bebelusul tau treptat in drum spre spital tinandu-i usor in mana zonele degerate (daca nu sunt infasurate) oferindu-i caldura pielii tale.

Este posibil ca pielea degerata a bebelusului tau sa devina foarte rosie si dureroasa pe masura ce se incalzeste. Medicul de la camera de garda ii poate recomanda bebelusului tau un tratament care sa il ajute sa se simta mai bine. Acesta va verifica de asemenea daca bebelusul are hipotermie sau o temperatura prea scazuta a corpului.

Daca bebelusul tau face febra dupa intoarcerea acasa sau degeraturile incep sa arate decolorate sau se scurge lichid din ele, du-l imediat inapoi la spital.

Cum previn degeraturile in cazul bebelusului meu?

Fii vigilenta. Bebelusul tau poate degera mai repede decat tine, in special pentru ca la o varsta atat de mica, bebelusii pierd caldura la nivelul pielii mai repede decat adultii. In cazul in care il tii in brate si el nu se misca in asa fel incat organismul sau sa genereze caldura, i se va face frig mult mai repede. Daca este indeajuns de mare sa mearga singurel, probabil poate sa iti si spuna atunci cand apare senzatia de intepaturi ale pielii, semn ca pielea incepe sa inghete.

Asadar, nu il tine in frig pentru mult timp si imbraca-l corespunzator atunci cand il duci la o plimbare in fata blocului sau pana la masina si inapoi. Evita sa-l imbraci cu haine sau sa il incalti cu cizme care sunt prea stramte deoarece circulatia deficitara contribuie la aparitia degeraturilor.

Atunci cand esti afara cu bebelusul tau, verifica des daca a inceput sa ii fie frig sau daca pielea a inceput sa se albeasca. De obicei, pielea incepe sa inghete la extremitati sau in zonele care sunt cel mai expuse la vant si frig. Verifica-i fata, urechile, obrajii, degetele de la maini si de la picioare chiar daca tu crezi ca este destul de bine imbracat.

Indeparteaza imediat hainele umede (cum ar fi manusile) deoarece umezeala favorizeaza pierderea caldurii din piele. Mai mult, este bine sa ai o pereche de manusi de rezerva la tine.

Fii foarte precauta, in special in zilele reci, cand bate vantul, acesta este una din cauzele pentru care corpul pierde caldura mai repede ceea ce creste riscul de hipotermie si degeraturi.

Alina Sica
Redactor Copilul.ro


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum