Bebelusii invata sa doarma
Sa il inveti pe bebelusul tau sa se concoleze singur pana adoarme si sa doarma toata noaptea nu inseamna ca trebuie sa il lasi sa planga pana adoarme.
Daca nu iti place ideea de a-l lasa singur cand plange – sau ai incercat metodele "plange cat are nevoie" si nu au avut nici un efect – poate trebuie sa iei in considerare o abordare graduala care implica mai putine lacrimi.
Cum se intampla cu orice metoda, ce functioneaza pentru un copil nu functioneaza pentru celalalt.
Asa ca vei incerca multe metode si vei face greseli pana o vei gasi pe cea potrivita pentru familia ta.
Daca nu stii sigur ce sa faci, poti apela la intelepciunea altor parinti sau poti citi carti care trateaza acest subiect.
Care este teoria si controversa din spatele metodelor "fara lacrimi"?
In general, cei care prefera o abordare "fara lacrimi" in defavoarea metodelor "plange cat are nevoie" nu sunt de acord cu ideea de a-l lasa pe bebelusul lor singur cand plange pentru ca din punctul lor de vedere asta inseamna sa ii tradeze increderea bebelusului lor in adulti si in lumea inconjuratoare pe care abia acum si-o formeaza.
Ideea este ca ora de culcare iti ofera ocazia de a stabili o legatura intre tine si copilul tau.
In plus, specialistii considera ca tehnicile "plange cat are nevoie" il determina pe bebelus sa faca asocieri negative intre ora de culcare si somn, asocieri ce ar putea dura toata viata.
Expertii care sustin abordarea metodei "plange cat are nevoie" nu sunt de acord insa. Ei spun ca nu este traumatizant pentru bebelusi sa planga singuri pentru perioade scurte de timp daca mama si tata ii verifica frecvent – si rezultatul final este un copil foarte odihnit si mai fericit.
Ei argumenteaza ca strategiile de somn pot cauza dependenta peste masura a bebelusilor de consolarea unui parinte la ora de culcare, devenind mai greu pentru ei sa invete sa se linisteasca si sa adoarma singuri.
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum