Alaptarea dupa cezariana
O cezariana iti poate afecta abilitatea de a alapta. Iata cinci lucruri pe care ar trebui sa le stii despre alaptarea dupa cezariana.
1. Poti sa alaptezi imediat dupa nastere.
Este posibil sa alaptezi imediat dupa nastere daca ti se face anestezie epidurala pentru operatie in loc de anestezie generala si, din fericire, majoritatea spitalelor folosesc anestezia epidurala.
Totusi, prima data pana te obisnuiesti vei avea nevoie de ajutor de la o asistenta sau chiar de la sotul sau partenerul tau – roaga-i sa te ridice usor si sa te ajute sa il tii in brate pe cel mic.
2. Calmantele sau antibioticele iti pot afecta laptele.
Vei primi medicamente in primele zile dupa operatie care, de obicei, se potrivesc mamelor care alapteaza. Cel mult, ii vor provoca somnolenta copilului tau. Avantajul calmantelor este ca te vor ajuta sa te relaxezi indeajuns de mult pentru a putea alapta si vor stimula productia de lapte.
3. Vei fi nevoita sa incerci multe metode de a-l tine pe copil pana te vindeci.
Metoda traditionala de a-l tine in brate probabil va pune presiune asupra burtii tale. Pozitia in care bebelusul sta aproape de tine pe pat este mai usoara acum sau poti incerca sa alaptezi in timp ce stai intinsa pe spate. Cere ajutorul asistentei ca sa te ajute sa gasesti cea mai buna pozitie de alaptare pentru tine.
4. Ai nevoie de ajutor acasa.
Este intotdeauna bine sa te ajute cineva cu treburile din gospodarie dar si cu ingrijirea copilului in primele saptamani dupa nastere, iar daca ai nascut prin cezariana s-ar putea sa fie foarte necesar deoarece nu poti merge bine, nu-l poti ridica pe copil si nu poti avea grija de ceilalti copii mai mari daca ai.
Cauta ajutor la sotul sau partenerul tau (care probabil isi poate lua concediu), la rudele tale sau la prieteni. Sau poti angaja o bona pe perioada in care te refaci.
5. Continua sa alaptezi!
Desi o cezariana te epuizeaza, este vital sa alaptezi la fiecare 2-3 ore ca sa previi angorjarea sanilor. Sa speram ca aceasta va fi o parte calma si relaxanta a zilei!
Alina Sica
Redactor Copilul.ro
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum