Ce pot face acasa pentru a-l ajuta pe cel mic sa reuseasca la scoala?
Studiile arata ca cei mici se pot descurca mai bine la scoala daca parintii sau bonele se implica in educatia lor. O buna educatie este foarte importanta pentru o viitoare cariera frumoasa. Din ce in ce mai multi parinti vor sa se implice mai mult in educatia copiilor lor, insa multi dintre ei nu stiu de unde sa inceapa. Un inceput bun ii poate da micutului o atitudine pozitiva in ceea ce priveste scoala.
Nu uita! Nu trebuie sa stii sa rezolvi temele copilului tau pentru a-l ajuta sa reuseasca la scoala.
Impartaseste-i ideile tale referitoare la importanta educatiei
Fa legaturi intre ceea ce invata astazi si cat de folositoare ii vor fi aceste cunostinte pe viitor. Poti sa incepi sa vorbesti despre posibile scopuri educative pentru copilul tau. Daca tu incepi sa conturezi primele scopuri educative, atunci si copilul tau o va face. Vorbeste-i despre scolile din zona in care locuiti, profesiile pe care tu le gasesti interesante, sau despre oamenii pe care i-ai intalnit si care pareau ca isi indragesc meseria.
Lasa-l pe tanarul scolar sa stie ca are mai multe posibilitati educationale.
Ai grija sa nu-i insufli copilului o atitudine negativa in ceea ce priveste scoala, amintindu-i de experienta ta personala.
Fara sa realizezi, ii poti oferi copilului o imagine nepotrivita in ceea priveste scoala, amintindu-i de experientele tale negative din perioada in care erai la scoala. Daca ii spui copilului tau ca scoala este grea, profesorii sunt nedrepti, sau ca scoala nu este chiar atat de importanta il vei descuraja si nu va pasi cu dreptul in aceasta etapa total noua pentru el.
Poti sa-i vorbesti in schimb despre prietenii tai din scoala, despre profesorii favoriti sau despre cea mai interesanta materie. Daca scoala a fost o experienta negativa pentru tine, ai putea sa-i spui ca faptul ca nu ti-a placut scoala a fost o greseala si ca nu vrei ca si el sa faca la fel.
O atitudine pozitiva fata de scoala este probabil cel mai important dar pe care poti sa il faci copilului tau.
Ajuta-ti copilul sa-si stabileasca scopuri educative, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.
Vorbeste-i despre viitor, faceti planuri pentru liceu sau facultate. De pilda, un plan pe termen scurt a fi scrierea unei compuneri pe o anumita tema pana sambata seara, pe cand un plan pe termen lung ar putea fi inscrierea la o facultate de informatica, dupa terminarea liceului.
Vorbeste-i despre ceea ce invata la scoala
Inca de la gradinita si pana la liceu este foarte important sa discuti cu cel mic despre materiile de la scoala. Pune-i intrebari care necesita un raspuns de tipul "da" sau "nu".
Ajuta-ti copilul sa fie organizat in scrierea temei
Creeaza-i un spatiu numai pentru scrierea temei. Poti incepe inca din clasa I. Asigura-i un scaun si o masa de lucru intr-un loc linistit, departe de TV, poate intr-o parte a dormitorului sau. Cumpara o veioza daca este nevoie, precum si o cutie pentru carti si obiecte de papetarie.
Pe masura ce copilul tau creste cumpara-i un ceas de camera. Ajuta-l sa pastreze acest loc curat si mereu gata pentru a fi folosit.
Adopta niste masuri in ceea ce priveste scrierea temei pentru acasa
Decide impreuna cu copilul tau ora potrivita pentru efecturarea temei si respectati acel program. Incearca sa eviti orice fel de zgomot pe tot timpul studiului. Intreba-l ce tema trebuie sa faca si uita-te peste ea imediat ce a terminat, insa nu fi dura in ceea ce priveste modalitatea de rezolvare a temei. Este mult mai important ca scolarul sa devina responsabil pentru finalizarea temei.
Daca nu reuseste sa rezolve tema vorbeste cu invatatorul sau invatatoarea despre cum ai putea sa-l ajuti sa se descurce mai bine.
Indeamna-ti copilul sa mearga la biblioteca pentru a afla mai multe, la muzeu, la planetariu etc.
Pentru ca scolarul sa reuseasca la scoala, lucreaza impreuna cu profesorul!
Unul din principalele motive pentru care parintii spun ca nu stiu cum sa-si ajute copiii pentru a reusi la scoala este pentru ca scolile s-au schimbat foarte mult fata de perioada in care ei erau scolari. Materiile si metodele de invatamant sunt neclare pentru parintii de astazi.
Parintii simt adesea ca profesorii nu le spun totul sau ca nu sunt sinceri cu ei, de aceea pentru ca cel mic sa reuseasca trebuie rezolvate cat mai repede problemele de comunicare ce apar intre parinte si profesor.
Adopta o atitudine deschisa si incearca noi metode pentru a–ti ajuta copilul sa aiba rezultate bune.
Mult succes!
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum