Teama de olita
Raspunsurile online ale specialistilor nostri, nu constituie un diagnostic exact al problemelor de sanatate pe care le-ati prezentat !
Boli grave se pot manifesta prin semne care va par minore, iar un diagnostic corect nu poate fi pus decat in urma unei consultatii detaliate a copilului dvs. in clinicile de specialitate.
Copilul meu are 3 ani si sase luni si acum un an a avut scaun moale din cauza unui antibiotic, atunci el s-a speriat si nu mai vrea sa faca treaba mare la olita, in schimb pentru treaba mica cere olita si face. Nu mai stiu ce metoda sa aplic, am incercat sa-i explic, sa-i dau curaj, dar este foarte speriat si nu vrea sa faca. Poate ma puteti ajuta cu un sfat pentru ca eu nu mai stiu ce sa-i fac, banuiesc ca un remediu exista, dar pentru ca este primul copil nu stiu cum sa ma port cu el. Este si cam nervos, la toate spune nu si nu mai mananca atat de bine ca inainte .
Pentru inceput investigati mai amanuntit temerea copilului si incercati sa aflati cam care ar fi motivele acestei retineri. De ce anume se teme copilul? Ce se va intampla daca el va utiliza olita pentru a face treaba mare? Totodata aveti in vedere si momentele in care copilul dumneavostra a utilizat olita in acest sens pe parcursul anului de la evenimentul cu pricina si la fel incercati sa va faceti o idee despre circumstantele in care el a acceptat.
Daca au existat astfel de momente folositi-le ca exemplu in incercarea dvs. de a-i modifica acest comportament. De asemenea puteti sa va ajutati de puterea jocului, prin intermediul jocului putand fi invatate multiple deprinderi si intarite unele deja existente. Pentru a-i inlatura aceasta teama copilului dvs., utilizand sa spunem un maimutoi de plus, ii puteti arata acestuia ca de fapt nu se intampla nimc rau, maimutoiul este in regula dupa folosirea olitei si astfel va fi si el.
Pentru a-i fi mai accesibile copilului incurajarile dvs. pot sa ia forma unor povestioare, povestioare in care personajele trec prin situatii asemanatoare, dar care in final isi inving teama si totul revine la normal.
O solutie o poate constitui si inlocuirea propriu-zisa a obiectului de care se teme, olita de acum, cu una noua. Este o inlocuire simbolica, eliminandu-se astfel pericolul reprezentat de vechea olita. Impreuna cu copil, asemeni unui ritual de indepartare a raului, aruncati-o pe cea veche. Mergeti impreuna cu copilul la cumparaturi si oferiti-i acestuia ocazia de a-si alege noua olita, de preferat una diferita de cea veche sub aspectul culorii, etc. Este importanta adoptarea unei atitudini suportive fata de copil si evitarea impingerii copilului spre ceva ce lui ii provoaca teama.
Apropierea de obiectivul propus este treptata si nu se va intampla peste noapte, insa consecventa dvs. in asigurarea copilului ca totul va fi in regula si suportul acordat acestuia vor sustine acest proces.
Mult succes!
Clara Monica Craciun,
psiholog – Clinica Psihosolutions.
www.psihosolutions.ro
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum