Activitati pentru copii si parinti
Se stie prea bine ca joaca alaturi de copilul tau este o mare bucurie, indiferent de activitatea in sine, dar este la fel de bine cunoscut si faptul ca tu ca parinte vei obosi mult mai repede decat micutul tau care are o energie de invidiat. In loc sa inchei partida de joaca, incearca sa schimbi jocul cu unul care este amuzant atat pentru tine cat si pentru copilul tau.
In mod cert copilul tau este prea mic pentru a fi un adversar pe masura pentru wist sau alte jocuri preferate de adulti, dar sunt o gramada de activitati care te pot bucura la fel de tare precum il bucura pe micutul tau.
1. Cutia cu amintiri
Fie ca este vorba de o mica plimbare pe strazile orasului, pe malul marii sau o iesire la iarba verde, poti profita de oricare din aceste activitati pentru a aduna mici suveniruri din locurile in care ati fost. Poti lua cu tine si aparatul de fotografiat pentru a fi pregatit sa imortalizezi momentul in care copilul tau va culege o pietrica, o frunza sau o ghinda care i se va parea lui deosebita.
O data ajunsi acasa, ajuta-ti copilul sa decoreze si sa personalizeze o cutie, care apoi sa devina “Cutia cu amintiri” si care sa contina atat obiectele stranse de copilul tau cat si cele strase de tine. In cazul in care copilul tau aduna destul de multe obiecte si nu vrea sa renunte la nici unul, este indicat sa faci cate o cutiuta pentru fiecare iesire in parte. In zilele in care nu puteti iesi la plimbare, treci cu copilul tau prin “Cutia cu amintiri” si retraieste alaturi de micutul tau bucuria zilelor in care impreuna ati descoperit diferitele obiecte din cutie.
2. Orasul de nisip
Daca ai in minte ca pentru a construi un castel de nisip trebuie neaparat sa fi la mare, te inseli. Inarmeaza-te cu toate ustensilele necesare construirii unui castel (galetuse, lopatele, forme) mergi impreuna cu copilul tau in cel mai apropiat parc in care la locul de joaca se gaseste nisip si construieste impreuna cu el cel mai frumos castel. In timpul iernii poti inlocui cu usurinta nisipul cu zapada.
3. Balonase de sapun
Jocul cu balonasele de sapun este amuzat indiferent de varsta. Poti face chiar tu solutia pentru balonasele de sapun amestecand o parte detergent de vase cu zece parti apa si un pic de glicerina pentru a face baloanele rezistente.
Copilul tau poate folosi orice obiect deschis la capete pentru a face balonase, de la inelele de la cutiile de suc, pana la umerasul din dulap. Incercati sa face balonase din ce in ce mai mari, va fi foarte distractiv atat pentru micutul tau cat si pentru tine.
4. Jocul cu norisorii
Daca este cald afara, inatmati-va cu o paturica si iesiti in parc. Gasiti un loc frumos, asezati paturica si intindeti-va pe spate. Relaxati, priviti norii si descoepriti diferite forme sau figuri dintre cele mai interesante si mai amuzante.
Indeamna-ti copilul sa iti povesteasca in cat mai multe detalii ce vede si apoi faceti comparatii: in timp ce copilul tau poate vedea norisorul sub forma unui catelus, tu poti vedea un elefant. Nu te sftii sa te prefaci nestiutor, o replica precum “ala este un efefantel cu fundita?” va strani cu siguranta rasul si va contribui la atmosfera de relaxare.
5. Poveste cu cantec
Copiilor le place la nebunie sa te asculte cum inventezi povesti, iar colectia ta de muzica poate fi o sursa foarte buna de inspiratie, astfel ii poti deschide copilului tau si apetitul pentru muzica. Porneste de la o melodie fara versuri, pe care copilul tau sa o recunoasca. Alege apoi sirul unie povesti.
Daca nu ai totusi inspiratie poti alege una din povestile clasice. Nu trebuie sa spui povestea in varianta originala, poti de exemplu sa inlocuiesti personajul principal, inlocuitorul fiind chiar copilul tau si chiar sa adaugi personaje noi.
Intreaba-l pe copilul tau cine sau ce ar mai vrea sa faca parte din poveste. Ai sa fi uimit/a cat de mult te va ajuta muzica in desfasurarea actiunii poestii: bataia tobelor poate fi asociata cu fuga prin padure, flautul cu cantecul unei pasari care intruma animalele spre un anumit loc iar sunetul unei viori poate “povesti” ca soarele se pregateste sa apuna.
Cu siguranta tu si copilul tau veti inventa povesti care va vor deveni dragi si pe care vi le veti aminti mult timp de acum inainte.
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum