Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Sindromul febril

Raspunsurile online ale specialistilor nostri, nu constituie un diagnostic exact al problemelor de sanatate pe care le-ati prezentat !

Boli grave se pot manifesta prin semne care va par minore, iar un diagnostic corect nu poate fi pus decat in urma unei consultatii detaliate a copilului dvs. in clinicile de specialitate.


Am un copil de doi ani si trei luni cu care nu am avut probleme deosebite (reflux gastrofaringian , raceli si adenoidite) pana in luna octombrie a anului trecut cand a facut un sindrom febril cu debut brusc, care a mai recidivat apoi inca de doua ori cam la 2-3 saptamani, iar medicii nu au descoperit o cauza clara. Copilul a facut febra, pana la 40 grade, care a cedat foarte greu la antipiretice (ultima data a rezistat febra la nurofen paracetamol si algocalmin), dar si la antibiotice. Prima data a facut penicilina cu gentamicina, apoi, ultima data a facut intravenos Cefort (o data pe zi) cu penicilina (de trei ori pe zi), iar in a opta zi de tratament copilul avea inca febra. Binenteles, starea generala a copilului a fost destul de proasta, mai ales ca prima data a durat destul de mult pana am facut tratament intravenos cu penicilina. Medicii pediatri sustin ca acest sindrom febril este cauzat de vegetatiile adenoide, iar ORL-istii sustin ca polipii, oricat de mari ar fi, nu dau o astfel de febra mare si prelungita. In spital copilului i-au facut ASLO (100),leucocitele (16000), hemocultura (negativ, dar a fost facuta sub tratament cu antibiotic si tinuta 4 zile la frigider-in spital!); exudatul faringian i l-am facut noi si a iesit negativ. Nu stiu ce sa mai cred si mi-e frica sa nu recidiveze, pt ca de fiecare data cand a recidivat a fost mai urat. Ce investigatii ar mai trebui facute? De unde apare acest sindrom febril?




Febra reprezinta o crestere a temperaturii corporale, depasind intervalul circadian normal. De obicei temperatura este mentinuta constanta in ciuda variatiilor mediului, de catre centrii termoreglarii din hipotalamus. Aceasta temperatura variaza in cursul zilei, fiind minima la ora 6 dimineata si maxima intre orele 16-18 dupa-amiaza.

Astfel vorbim despre febra daca temperatura masurata dimineata este mai mare de 37,2 C sau dupa-amiaza mai mare de 37,7 C. Temperaturile rectale sunt in general mai mari cu 0,6 C.

Aparitia febrei atat la copil cat si la adult, este o reactie a organismului la o agresiune si semnaleaza prezenta unei stari patologice.

Afectiunile insotite de febra sunt numeroase: boli infectioase (virale, bacteriene sau parazitare) acute sau cronice (TBC, bruceloza, malarie, HIV, hepatita virala etc.) cu orice localizare in organism (abcese dentare, infectii in sfera ORL, pulmonare, digestive, urinare etc.) boli autoimune, metabolice, neoplazice, hematologice, febra medicamantoasa etc.

De aceea in fata unui sindrom febril trebuie efectuata o anamneza atenta si un examen obiectiv meticulos, la intervale regulate si in puseul febril. Sunt importante:

  • simptomele asociate febrei: dureri cu diverse localizari, inclusiv dureri musculare/articulare, anorexia, somnolenta, greturi, varsaturi, tulburari urinare, tulburari ale tranzitului intestinal, eruptii cutanate, scadere ponderala etc.
  • cronologia  si circumstantele aparitiei simptomelor: dupa anumite activitati, tratamente, contactul cu animale, gaze toxice, alte persoane febrile acasa sau in colectivitate, particularitatile dietei
  • istoricul familial: boli prezente la membrii familiei – boli autoimune, metabolice, pulmonare, infectii cronice etc.

    Daca anamneza, circumstantele epidemiologice si examenul clinic sugereaza mai mult decat o simpla infectie virala, faringita streptococica sau adenoidita cronica, atunci se impun investigatii suplimentare (de laborator si radiologice) care sa determine etiologia febrei – investigatii care se recomanda in functie de datele obtinute in urma examenului clinic.

    Asadar, sfatul meu este sa va prezentati la medicul pediatru de indata ce reapare febra, de preferat inainte de a-i administra antibiotice.

    Alina Pop-Began
    - Medic rezident -

    -Anestezie si Terapie Intensiva-

    Detalii specialist



    •  

      Interpretare simptome

      semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

      Afla acum