Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Intarzierea dezvoltarii limbajului

Raspunsurile online ale specialistilor nostri, nu constituie un diagnostic exact al problemelor de sanatate pe care le-ati prezentat !

Boli grave se pot manifesta prin semne care va par minore, iar un diagnostic corect nu poate fi pus decat in urma unei consultatii detaliate a copilului dvs. in clinicile de specialitate.


Buna ziua! Am un baietel de 2 ani si 7 luni si nu vorbeste, decat mama, tata, apa, papa, pa, si arata cu degetelul cand vrea ceva, prin capsor ii trec tot felul de prostioare, ii plac reclamele, danseaza, "scrie", intelege numai atunci cand vrea el, este agitat-nu are stare, si nu este atent atunci cand vorbesc cu el, ma ingrijoreaza starea lui de agitatie si mai ales faptul ca nu vorbeste. Este ceva normal? Va multumesc O zi buna, o mamica.




Chiar daca la varsta de 2 ani si 7 luni  baietelul dvs. ar fi trebuit sa depaseasca nivelul celor cateva cuvinte si sa-si imbogateasca vocabularul; exista si  situatii de intarziere a dezvoltarii limbajului, fara a exista nereguli pe plan psihic sau fizic.

Intr-o prima instanta verificati daca el dvs. va intelege, puneti-l sa aduca obiecte familiare lui, sa le numeasca, inclusiv persoane, sa repete dupa dvs. cuvinte deja stiute si noi. Incurajati-l sa verbalizeze ceea ce isi doreste si apelati la jocuri ce presupun implicarea verbala. Descrieti cu ajutorul cuvintelor actiunile pe care le faceti impreuna cu copilul si provocati-l pe acesta sa faca la fel sau sa va raspunda.

Cu ajutorul jocurilor, carticelelor ii puteti cere sa repete dupa dvs. cuvintele, sa numeasca ceea ce vede in poze, obiecte, invatand asa si noi cuvinte. Folosindu-va imaginatia ganditi-va la diverse modalitati de a implica punctele sale de interes (reclamele, dansul, "scrisul") in demersul dvs. de a-i stimula comportamentul verbal.

Pentru siguranta si sanatatea copilului, demersul dvs. nu trebuie sa se opreasca la intrebarile prin intermediul site-urilor, ci recomandat ar fi sa mergeti la un pediatru sau la un psiholog specializat in psihologie infantila pentru a va elucida asupra problemei cu care va confruntati.

Numai dupa o evaluare directa a copilului specialistul isi poate forma cu adevarat o opinie despre situatia reala a copilului.


Mult succes!

Clara Monica Craciun,
psiholog
Clinica Psihosolutions.

www.psihosolutions.ro


Cauti un raspuns la problemele copilului tau?  Adreseaza si tu o intrebare!



  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum