Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cum le depistam si cum ne tratam?

Diagnosticarea helmintilor prin analiza materiei fecale este destul de dificila. Explicatia consta in aceea ca ouale ascari-zilor sau ale oxiurilor nu se elimina in fiecare zi. Motiv pentru care o asemenea analiza trebuie repetata minimum 3 zile la rand. In cazul in care probabilitatea infestarii cu paraziti intestinali este mare (copilul a intrat in contact cu animale comunitare, s-a jucat in nisip sau pamant, are obiceiul de a baga in gura orice ii cade sub mana, isi roade in permanenta unghiile, isi baga degetele in gura), nu intarziati sa recurgeti la investigatii: examen coproparazitologic 3 zile la rand, analize speciale de sange.

Daca alergia nu are o cauza certa, va trebui sa i se faca o analiza de sange pentru determinarea imunoglobulinelor E si G fata de ascarizi si alti helminti. Verificati la o clinica veterinara daca nu cumva animalutele pe care le gazduiti in casa sunt infestate. Daca pustiul nu se plange de nimic dar observati ca de la un timp parca nu este in apele lui, consultati medicul. In nici un caz nu recurgeti la autotratament. Medicamentele impotriva parazitilor intestinali, pe care le puteti achizitiona fara prescriptie medicala, pot fi nu doar total ineficiente, ci si foarte toxice.

Toti membrii familiei vor trebui sa ur-meze tratamentul prescris de medic. El va fi intotdeauna insotit de respectarea stricta a regulilor de igiena. Lenjeria de corp si asternuturile vor trebui spalate in apa fierbinte, iar dupa uscare, vor fi calcate cu fierul incins pe ambele parti.

Daca pustiul a inceput sa mearga de-a busilea prin casa, incercati sa-i limitati accesul la baie, iar in hol luati masuri sa nu ajunga la incaltamintea de strada.  In timpul plimbarilor urmariti ca piciul sa nu bage in gura di-versele obiecte gasite in cale, nu-i permiteti sa mangaie cainii sau pisicile comunitare si, in masura in care este posibil, nu-l lasati sa se joace in groapa cu nisip. Se stie ca aceste locuri sunt preferate de caini si pisici pentru a-si ascunde "nevoile". Faceti tot posibilul sa va dezo-bisnuiti copilul sa bage in gura orice ii cade in mana sau sa-si langa degetele. Insistati ca toti membrii familiei sa se spele pe maini cu apa si sapun dupa ce vin de afara si dupa vizitele la baie. O data pe saptamana faceti curatenie generala, folosind produse de dezinfectare. Spalati jucariile copilului cu sapun, iar pe cele pufoase periati-le sau dati-le cu aspiratorul.

Nu-i permiteti copilului sa se infrupte cu legume si fructe nespalate, nu-i dati sa manance carne sau peste nesupuse unei suficiente preparari termice si nici sa bea apa de la chiuveta. Respectarea acestor reguli vor reduce considerabil probabilitatea intalnirii lui cu parazitii intestinali.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum