Constipatia la copilul de 2 ani
Raspunsurile online ale specialistilor nostri, nu constituie un diagnostic exact al problemelor de sanatate pe care le-ati prezentat !
Boli grave se pot manifesta prin semne care va par minore, iar un diagnostic corect nu poate fi pus decat in urma unei consultatii detaliate a copilului dvs. in clinicile de specialitate.
Fetita mea de 2 ani si 2 luni are scaune zilnice dar cu greutate, prima parte este tare si apoi scaun normal. Mentionez ca mananca diversificat astfel: la 08.00 ceai de musetel cu miere, 09.00 lapte cu cereale, 11.00 suc de fructe, 13.00 bors/supa/piure cu carne, 17.00 un iaurt, 18.00 un ceai cu miere, 19.30 budinca/sarmalute/paste/ceva usor, iar la culcare la 22.00 lapte. Nu stiu ce sa mai fac, a baut timp de 2 saptamani un ceai de plante pentru constipatie si a iesit normal, dar s-a terminat si nu stiu daca sa-i mai dau. Daca da, cat timp? Am mai incercat si 2 lingurite de moare de varza, i-am dat si lactuloza dar nu se modifica mult, adica iese tare la inceput (gros si uscat) si apoi normal. Dati-mi un sfat, va rog.
In absenta unei afectiuni organice, constipatia la copii este cel mai frecvent cauzata de factori alimentari si poate fi corectata prin simpla schimbare a alimentatiei.
De aceea, o hidratatare adecvata si o alimentatie echilibrata, variata, bogata in fibre este cel mai bun tratament atat curativ cat si profilactic al constipatiei.
Fibrele (celuloza, lignina, pectina, hemiceluloza) sunt substante care nu se digera, nu sunt surse de calorii; ele dau consistenta scaunelor si participa la reglarea tranzitului intestinal.
Fibrele se gasesc in cantitate mare in cerealele integrale, fructe si legume proaspete. Prin prelucrare termica mare parte din fibre sunt distruse.
De asemenea, activitatea fizica zilnica este favorabila unui tranzit intestinal normal: plimbarile zilinice, jocul si alergatul in parc 1-2 ore pe zi pot fi de ajutor, in cazul unui tranzit intestinal mai lent.
Abuzul de laxative si alte metode de stimulare e defecatiei trebuie evitate, deoarece pe termen lung, ele modifica motilitatea normala intestinala si intretin constipatia.
De aceea, daca modificarea modului de viata (hidratare, alimenatia bogata in fibre, exercitii fizice) nu reuseste sa combata constipatia, adresati-va medicului: e posibil ca fetita dumneavoastra sa sufere de o afectiune organica, care poate necesita tratament chirurgical sau medicamentos.
Alina Pop-Began
- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-
Detalii specialist
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum