Bronsiolita
Raspunsurile online ale specialistilor nostri, nu constituie un diagnostic exact al problemelor de sanatate pe care le-ati prezentat !
Boli grave se pot manifesta prin semne care va par minore, iar un diagnostic corect nu poate fi pus decat in urma unei consultatii detaliate a copilului dvs. in clinicile de specialitate.
Puiul meu in varsta de 2 ani si 3 luni, a inceput de 2 luni cresa. Intrand in colectivitate, a contactat de cateva ori usoare raceli. Dar in urma unei bronsiolite, a ramas cu o tuse usoara. Acum dupa 2 saptamani de la vindecare, a continuat sa tuseasca destul de puternic. Nu e o tuse care se rupe, ci una seaca. Ii curge si nasul. Dar problema este ca nu scapa de tuse. Ultimul tratament consta in: sumetrolim, eurespal, peritol, calpol, Ca carbonic. Urmeaza si un tratament de imunizare: imunogrip, calciu, ketof. As dori sa stiu cum putem scapa de tusea acesta seaca care dureaza de 1 saptamana (cineva mi-a recomandat Dr Mom sirop), si daca exista o metoda de imunizare mai puternica, eventual homeopata.
Bronsiolita este o infectie a cailor respiratorii mici, de etiologie virala (virusul sincitial respirator fiind cel mai frecvent) care afecteaza in special sugarii si copiii mici. Se considera ca acei copii care fac bronsiolite repetate sunt mai predispusi sa faca astm bronsic ma tarziu.
Nu exista un consens in privinta tratamentului acestei boli, acesta depinzand de experienta clinica si preferintele medicului. In general tratamentul se rezuma la tratamentul simptomelor: combaterea febrei, calmarea tusei, aspirarea secretiilor nazale inainte de alimentare sau de administrarea medicatiei inhalatorii si o buna hidratare a organismului.
Administrarea bronhodilatatoarelor este controversata si se indica doar la acei copii la care se obtine un raspuns clinic la primele utilizari a acestora. Antibioterapia – avand in vedere ca este o afectiune virala (antibioticele nu actioneaza asupra virusurilor!) – este inutila, desi unii medici o mai prescriu insa pentru a preveni suprainfectia bacteriana.
Cu toate ca evolutia este favorabila in cele mai multe cazuri, simptomele pot persista un timp si dupa vindecarea bolii: conform Ghidului American de Diagnostic si Tratament prelungiriea simptomatologiei respiratorii in bronsiolita este o evolutie normala. Asadar si in acest caz, este posibil ca aceasta tuse sa mai persiste o perioada: aspirarea secretiilor nazale si o buna hidratare pot fi de ajutor.
Daca insa reapare febra, se modifica caracteristicile tusei (se agraveaza sau devine umeda) adresati-va medicului pediatru, deoarece este posibil sa fi aparut o suprainfectie.
Odata cu intrarea intr-o colectivitate (cresa, gradinita) copiii iau contact cu diversi germeni si pana ce isi formeaza o anumita imunitate ei dezvolta frecvent diverse infectii respiratorii.
Dar odata cu trecerea timpului, la copiii sanatosi acestea se vor rari si vor dispare aceste probleme. Exista diverse produse farmaceutice de stimulare a imunitatii, care se pot administra la copiii mai sensibili sau la intrarea intr-o colectivitate, dar este bine ca acestea sa fie prescrise de catre medicul pediatru, dupa un consult clinic prealabil, care sa stabileasca starea de sanatate a copilului.
Nu se administreaza nici un fel de vaccin in timpul unei infectii acute!
Alina Pop-Began
- Medic rezident -
-Anestezie si Terapie Intensiva-
Detalii specialist
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum