Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Eritemul fesier

Raspunsurile online ale specialistilor nostri, nu constituie un diagnostic exact al problemelor de sanatate pe care le-ati prezentat !

Boli grave se pot manifesta prin semne care va par minore, iar un diagnostic corect nu poate fi pus decat in urma unei consultatii detaliate a copilului dvs. in clinicile de specialitate.


Fetita mea, in varsta de 1 an si 5 saptamani s-a iritat foarte urat intre picioare. A mai facut odata asa ceva dar eram in italia, iar pediatru de acolo a spus ca este "candida" care din cauza antibioticelor luate pe cale bucala, nu s-a mai putut manifesta in interior si a "iesit "afara". Dati-mi o mana de ajutor ca nu stiu ce sa ii mai fac. Plange foarte mult caci cred ca o ustura.




Ca urmare a contactului prelungit a urinei, fecalelor, transpiratiei, materialelor sintetice cu pielea copilului, se produce iritarea pielii in regiunea anala si uneori se intinde si in regiunea organelor genitale si la coapse, rezultand asa-numitul "eritem fesier", care este una dintre leziunile tegumentare caracteristice copiilor in primii ani ai vietii.

De obicei aparitia ei este asociata cu un episod de diaree, cand scaunele sunt frecvente sau au un ph-acid, iritand cu usurinta pielea.

Eritemul fesier, fiind o leziune a pielii este si in acelasi timp o poarta de intrare pentru diverse bacterii sau fungi, existand astfel riscul aparitiei unei suprainfectii tegumentare, bacteriene sau fungice.

In cazul in cazre concomitent se administreaza si antibiotice, riscul de a devolta o suprainfectie fungica (candida) este si mai mare, deoarece antibioticele distrug flora bacteriana normala a organismului, favorizand astfel dezvoltarea excesiva a fungilor (dintre care cel mai frecvent este candida).

Aceasta este explicatia aparitiei infectiilor tegumentare cu candida dupa administrarea de antibiotice pe cale orala.

Exista cateva masuri prin care se poate preveni aparitia eritemului fesier la copii:

  • schimbarea la timp a scutecelor murdare, in special dupa eliminarea scaunelor; o atentie deosebita trebuie acordata igienei sezutului in timpul episoadelor de diaree, cand scaunele mai frecvente si uneori acide irita mai usor pielea bebelusului
  • atunci cand este posibil, spalarea sezutului cu apa calduta si putin sapun (sapun special pentru copii) dupa eliminarea scaunelor este ideala
  • evitarea acoperirii pielii cu straturi groase de crema; aplicarea dupa fiecare schimbare a scutecului a unui strat subtire de crema protectoare este suficienta la sugarii cu o piele sensibila care se irita cu usurinta
  • folosirea scutecelor de buna calitate (de preferat cele de unica folosinta) cu evitarea folosirii de chiloti din material plastic
  • evitarea folosirii in exces a detergentilor sau balsamurilor si o buna limpezire a rufelor bebelusilor.

    Odata constituit eritemul fesier, cel mai benefic remediu este sa lasati pielea copilului descoperita, in contact cu aerul, cate 15 minute de mai multe ori pe zi (atentie la temperatura din camera).

    Aplicarea pudrei de talc sau a unei creme pe baza de zinc (niciodata ambele deodata), poate fi utila; crema se aplica in strat subtire si uniform pe pielea curata. Este nevoie de mentinerea unei igiene riguroase (folosind apa calduta si putin sapun pentru copii, fara a freca pielea).

    Insa, daca apare suprainfectia (bacteriana sau candidozica) trebuie sa va adresati medicului dermatolog, pentru a va indica un tratament adresat direct etiologiei infectiei.


    Alina Pop-Began
    - Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-



    •  

      Interpretare simptome

      semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

      Afla acum