Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Comportamentul copiilor la 15 luni

Comportamentul copiilor la 15 luni

Mai intai vestile rele: Copilul tau este usor agitat. Acum cele bune: N-o sa mai fie furios sau frustrat decat pentru perioade scurte de timp.

Desigur, s-ar parea ca cel mic isi alege cele mai nepotrivite moemnte sa arunce obiectele – in aprozar, la aeroport in fata soacrei tale – si depinde de tine cum reactionezi ca sa controlezi aceste manifestari.

Motivul pentru care copilul tau pare sa o ia razna in public este acela ca e suprastimulat: Oameni necunoscuti, lumini orbitoare si zgomote puternice, toate in acelasi timp pot fi prea mult pentru copilul tau.

Cand mergi sa fcai comisioane , copilul tau stie ca nu se bucura de toata atentia ta, ceea ce vrea mai mult decat orice – si va face aproape orice sa o obtina.

Ce poti sa faci

Trebuie sa raspunzi la toate emotiile copilului tau cat de bien poti, in ciuada tuturor lucrurilor pe care le ai de facut – si asa totul va fi mai amuzant pentru amandoi.

Daca inventezi un joc cum ar fi "Vad cereale, te vad.....pe tine!" si apoi ii dai un puzzle mare, acel sentiment ca acorzi oricarui lucru atentie, numai lui nu, va disparea. Dar isteriile sunt inevitabile – fiecare copil trebuie sa calce stramb cateodata.

Iar copiii care sunt in plina dezvoltare fizica si emotionala simt nevoia sa se descarce in fiecare zi.

S-ar putea sa fie nevoie sa incerci mai multe tactici pana cand va veni ziua in care vei stii cum sa il calmezi pe loc. Incearca sa il ridici si sa il imbratisezi incet pana cand se linisteste – nu tipa la el si nu incerca sa ii controlezi bratele pentru ca se va simti si mai frustrat.

Ia-l in brate si du-l intr-un loc unde se poate manifesta cum ar fi masina, in timp ce tu stai langa el si ii spui cat de mult in iubesti. Daca esti acasa si este prea greu pentru tine sa il auzi cum plange, pleaca pur si simplu din camera.

Daca manifestarile copilului tau atrag atentia adultilor din jur, este posibil sa te simti jenant, dar copilul tau isi va da seama si tocmai de aceea va face o galagie si mai mare. Cel mai bine este sa zambesti in timp ce il iei de la locul faptei.

Alte dezvoltari: Cautarea limitelor, te testeaza

Unul dintre cele mai importante roluri ale tale ca parinte este sa ii impui copilului tau limite. Cateodata ti se va parea ca nu ai reusit, dar data viitoare cand il vei vedea pe copilul tau ca face ceva si tu ii spui sa nu faca, trebuie sa fii atenta la cum se desfasoara procesul.

De exemplu, va incepe sa se catere in masina de spalat vase, ceea ce l-ai rugat sa nu faca de nenumarate ori, dar el va fi cu ochii pe tine.

Chiar daca tu crezi ca este pur si simplu sfidator, el de fapt te testeaza si asteapta sa intervii si sa spui "Opreste-te, este de ajuns."

Incearca sa nu uiti ca multe dintre comportarile sfidatoare si destructive ale copilului tau fac parte din dezvoltarea sa per total.

Cand foloseste un creion ca sa zgarie masa de cafea, nu stie ca distruge o piesa de mobilier, el doar se bucura de minunatele abilitati motorii pe care le-a dobandit.

Si cand refuza sa mearga la culcare, este constient de faptul ca este atat de bine sa fie cu tine incat nu vrea sa adoarma ca sa nu piarda nimic.

Stabilirea programelor, cum ar fi o baie si o carte inainte culcare si oportunitati ample de a-si testa abilitati cum este "desenatul", vor reduce frustrarea lui din aceasta perioada.

Alina Sica
Redactor Copilul.ro


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum