Ablactarea (intarcarea)
Raspunsurile online ale specialistilor nostri, nu constituie un diagnostic exact al problemelor de sanatate pe care le-ati prezentat !
Boli grave se pot manifesta prin semne care va par minore, iar un diagnostic corect nu poate fi pus decat in urma unei consultatii detaliate a copilului dvs. in clinicile de specialitate.
As dori sa aflu cum as putea sa-mi intarc copilul de 1.4 ani despre care pot sa spun ca e dependent de san? V-as intreba daca este normal ca se trezeste chiar si de 4 ori pe noapte sa-l alaptez? El din prima clipa a refuzat biberonul, deci adoarme doar cand il alaptez, altfel nu. Ziua la fel, il alaptez de mai multe ori: daca il refuz plange la disperare si tot eu cedez. Am incercat sa raresc alaptarile dar degeaba. Nu stiu ce ar trebui sa fac, ca macar noaptea sa aiba un somn constant, fara sa se trezeasca. Am incercat sa-i dau ceai sau apa, dar a refuzat.
Nu exista un termen fix pentru ablactare (intarcare) si este greu de definit ce este normal sau anormal cand este vorba de un copil, deoarece fiecare copil are un mod propriu de dezvoltare si o personalitate aparte.
In general este bine sa se alapteze cel putin 3-4 luni, daca se poate chiar 6-9 luni; daca sugarul creste bine si nu exista motive pentru intreruperea alaptarii sau dificultati din partea mamei (intoarcerea la serviciu) se poate continua alaptarea si dupa varsta de 1 an.
Cand se doreste intreruperea alaptarii, este bine ca aceasta sa se faca treptat, in decurs de cateva saptamani: oferiti copilului, inainte de fiecare supt, o cantitate la inceput mica, apoi din ce in ce mai mare de lapte cu biberonul sau direct din cana.
La copiii mai mari, cum este in acest caz, de preferat ar fi sa treceti direct la cana; nu va este de ajutor sa incepeti sa-i introduceti biberonul la aceasta varsta, cand unele mame se straduiesc sa-l elimine din viata copilului; cu cat copilul este mai mare cu atat va fi mai greu sa-l faceti sa renunte la biberon.
Cu cat va bea mai mult lapte din cana, cu atat va suge mai putin de la san si astfel si secretia lactata va scadea treptat; gasind tot mai putin lapte la san, la un moment dat se poate intampla sa refuze el sanul, mai ales ca formulele de lapte praf au un gust mai dulce si mai placut pentru copii.
In acest sens, la aceasta varsta, il puteti ademeni si adaugandu-i in lapte cateva lingurite de cereale.
Incercati sa renuntati treptat si la mesele din timpul noptii; gasiti un alt mod de a-l adormi: il puteti legana, ii puteti spune o poveste sau canta un cantecel, iar noaptea cand se trezeste si plange, ii puteti oferi putin ceai chiar daca la inceput refuza, vorbiti-i calm, mangaiati-l, leganiti-l pana adoarme.
Nu veti reusi totul dintr-o data: va fi nevoie de multe nopti pana se va obisnui si probabil ii veti mai da inca sa suga de multe ori noaptea. Dar important e sa aveti rabdare si sa nu cedati: fiecare pas inainte obtinut, cat de mic ar fi, este important si nu trebuie sa dati inapoi.
Unii copii renunta greu la mesele nocturne; nu exista o metoda universal valabila, deoarece fiecare copil reactioneaza diferit si fiecare mama isi cunoaste cel mai bine propriul copil si poate gasi cea mai buna metoda pentru ea si copilul ei.
Alina Pop-Began
- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-
Detalii specialist
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum