Vizita la specialist
Cand il duci la specialist?
Daca observi defecte ale dintilor de lapte, daca unul sau mai multi dinti permanenti nu sunt bine aliniati, daca maxilarul sau mandibula este "in afara" sau "inauntru", trebuie sa duci neintarziat copilul la un medic. Pozitia dintilor poate fi corectata la orice varsta, dar cele mai bune rezultate se obtin in perioada cand oasele copilului sunt inca in crestere. De obicei, primul control se face cam pe la 6 ani (in nici un caz mai tarziu de 7 ani), insa corectia poate fi inceputa, in mod exceptional, chiar la 5 ani.
In general, prima vizita se face la un specialist in stomatologie generala, care va examina dantura copilului, va trata si rezolva eventualele carii si il va sfatui despre igiena bucala. Daca exista semne de dezvoltare anormala, dentistul te va indruma catre un specialist ortodont. Un tratament ortodontic impune, in mod obligatoriu, realizarea unor examene radiologice, care se fac numai la recomandarea medicului. Mulajele, fotografiile si radiografiile il vor ajuta pe specialist sa decida daca este cazul ca cel mic sa poarte aparat ortodontic sau nu, precum si sa stabileasca cel mai eficient tratament. Daca defectele nu sunt tratate la timp, oricare dintre componentele aparatului dento-maxilar se poate imbolnavi, de la articulatia temporo-mandibulara, la tesuturile de sustinere a dintilor.
Ce este aparatul dentar?
Alinierea defectuoasa a dintilor este o problema destul de frecventa la copii, dar ea se poate corecta prin purtarea unui aparat dentar. Acesta este un dispozitiv mecanic care dezvolta forte ce duc la deplasarea dintilor si la corectarea pozitiei acestora. Exista doua feluri de aparate dentare: unele mobile, ce pot fi aplicate chiar de catre pacient si altele fixe, ce sunt aplicate numai de medicul ortodont si care, prin indepartare, se distrug. Cele fixe pot fi mai putin vizibile, ofera un confort sporit pacientului si se obtin rezultate mai bune in comparatie cu cele mobile. Problema mare este ca pretul unui tratament cu un astfel de aparat fix poate ajunge pana la cateva sute de dolari. Iar Casa de Asigurari Sociale de Sanatate nu suporta decat costul aparatelor mobile relativ simple si doar maxim 3 aparate realizate lunar de fiecare medic.
Cat dureaza tratamentul?
Aparatul ortodontic trebuie purtat intre 18 si 30 de luni. Aceasta perioada variaza de la pacient la pacient, in functie de varsta, de starea de sanatate a dintilor si a gingiilor si de gradul de severitate a problemei. Este important sa fie respectate indicatiile medicului ortodont privind igiena bucala si purtarea aparatului, precum si prezentarea la control ori de cate o cere medicul.
Consultant: conf. dr. Dragos Stanciu, medic primar ortodont, director al Ambulatoriului de Ortodontie, Spitalului Clinic Universitar "Dan Theodorescu".
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum