Vitaminele
Ceaiul verde contine multe vitamine importante. Cantitativ, cele mai semnificative sunt vitamina C si beta-carotina (provitamina A).
Vitamina C face parte din grupa antioxidantilor si protejeaza celulele corpului de efectele nocive ale radicalilor liberi. In acelasi timp, ea intareste sistemul imunitar impotriva agentilor patogeni si a toxinelor, aparand astfel organismul de infectii. De asemenea, vitamina C ajuta in situatiile de stres si asigura sanatatea pielii si a membranelor. Pe langa toate acestea, ea coboara nivelul colesterolului si fereste de arterioscleroza, intrucat reduce riscul depunerilor pe peretii vaselor de sange.
Desi in mod normal vitamina C este foarte sensibila la caldura, ceaiul verde pierde doar o cantitate neglijabila prin oparire cu apa. Aceasta se datoreaza faptului ca in ceaiul verde vitamina C este legata de alte substante, care o protejeaza de descompunerea termica.
Continutul in vitamina C al unei cesti de ceai verde este aproximativ egal cu cel al unei portocale, sau al unei cantitati corespunzatoare dintr-un alt fruct citric. Acest lucru este valabil numai pentru prima infuzie, urmatoarele continand cantitati nesemnificative de vitamina C. In plus, vitamina C imbunatateste preluarea si valorificarea fierului si a calciului. Intrucat, mai ales la femei, aceste minerale sunt adesea deficitare, ceaiul verde poate contribui la prevenirea anemiilor cauzate de lipsa fierului si a osteoporozei.
Beta-carotina, materia prima pentru vitamina A, este importanta pentru acuitatea vizuala, pentru sanatatea pielii si a nervilor, pentru oase si organele de reproducere.
Ea favorizeaza formarea celulelor care apara corpul de influentele exterioare daunatoare, cum ar fi radicalii liberi, si-l ajuta in lupta contra factorilor mutageni ai celulelor. De asemenea, in combinatie cu alte substante din ceaiul verde, beta-carotina are efect de prevenire a cancerului.
Mai ales femeile insarcinate sau care alapteaza, fumatorii si persoanele cu boli infectioase au de cele mai multe ori nevoie de o cantitate suplimentara de vitamina C si beta-carotina.
Ceaiul verde mai contine si vitamine din grupa B, cum ar fi vitamina K. Acestea favorizeaza formarea tesutului osos, coagularea sangelui, activitatea nervoasa, cresterea si digestia. Ele sunt importante pentru metabolismul energetic si asigura o piele sanatoasa si un par frumos.
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum