Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Varicela (varsatul de vant)

Varicela este o boala foarte contagioasa, cu evolutie usoara. Este produsa de un virus si se caracterizeaza printr-o eruptie veziculoasa, generalizata.

Izvorul de infectie in caz de varicela este copilul bolnav care este contagios pe toata durata bolii, pana la aparitia crustelor (14-21 de zile). Varicela se transmite direct de la bolnav la sanatos, pe cale aeriana, prin secretiile nazofaringiene eliminate prin vorbire, tuse, stranut, precum si prin continutul elementelor eruptive. Receptivitatea la varicela este foarte mare la toate varstele, dar mai ales la copiii intre 2 si 15 ani. Varicela lasa o imunitate solida si durabila.

Incubatia in varicela este in medie de 14 zile (10-21 de zile).

Perioada preeruptiva in varicela este scurta (1-2 zile) cu manifestari discrete: febra usoara, dureri de cap si musculare, indispozitie. Faringele este rosu.

Perioada de stare in varicela se caracterizeaza prin eruptia care apare in tegumente (inclusiv pielea acoperita cu par) si ia aspectul unor pete rosii, care in cateva ore se umfla putin (papule) si apoi se transforma in vezicule care contin un lichid limpede, semanand cu picaturile de roua. Catre a 3-a zi, lichidul din vezicule se tulbura (devin pustule). Pustulele in varicela se transforma apoi in cruste, care se desprind in circa 7-10 zile; daca nu au fost infectate sau rupte de copil, crustele nu lasa semne. Numarul elementelor de varicela este variabil: uneori numai cateva (5-20), alteori sunt foarte numeroase, imprastiate pe toata suprafata corpului.

Eruptia in varicela este pruriginoasa (se insoteste de mancarime). Ea poate aparea si pe mucoase (in gura, pe conjunctive, pe mucoasa genitala). Eruptia de varicela apare in mai multe valuri, asa ca in cursul evolutiei bolii pe pielea copilului se gasesc concomitent elemente eruptive de toate varstele, de la macule pana la cruste. Complicatiile cele mai frecvente in varicela sunt infectiile secundare ale veziculelor prin microbi obisnuiti (stafilococi, streptococi etc), favorizate de scarpinat si de lipsa de ingrijiri ale pielii: piodermita, abcese, flegmoane, stomatite, conjunctivite; rareori acestea pot duce la septicemie. O complicatie grava in varicela, dar foarte rara, este meningoencefalita variceloasa.

Copilul va fi tinut in casa pe toata perioada eruptiei. Alimentatia in varicela va fi formata la inceput, in perioada febrila, din lapte, ceaiuri, supe, pireuri de legume, fructe, fainoase. Daca pe mucoasa gurii exista vezicule suparatoare, se vor da numai alimente moi. Imediat ce a trecut perioada febrila si/sau jena la mestecat sau inghitit, copilul va primi un regim alimentar normal.

Pentru evitarea suprainfectarii veziculelor cauzate de varicela se recomanda: copiii mari vor fi sfatuiti sa nu se scarpine, iar celor mici li se vor infasura mainile in vata si tifon; se vor taia unghiile scurt; copilul va fi spalat pe maini cu apa calda, sapun si peria de unghii de mai multe ori pe zi. Lenjeria de corp si de pat se va schimba zilnic; se vor folosi scutece, camasute sau pijamale moi, largi, care sa nu jeneze sau sa stranga copilul, evitand astfel ruperea veziculelor si crustelor, pielea se va pudra cu talc sau cu mixtura mentolata; se vor curati cu un tampon cutele si plicile pielii; se va mentine o igiena riguroasa a mucoasei bucale (se va clati, de mai multe ori pe zi, cu ceai de musetel), conjunctivelor (instilatii cu ser fiziologic), curatirea pleoapelor de secretii cu apa fiarta si racita si a mucoasei genitale (spalare cu solutii dezinfectante slabe sau cu apa).

In timpul fazelor eruptive din varicela se va face baie partiala; cu o carpa umeda se spala zilnic zonele cu cute sau expuse la infectii (gat, subsoare, zonele genitale etc). Spre sfarsit, in varicela, cand se mentin cruste putine, se poate face dus sau baie intr-o cada perfect curata.
In cazul in care copilul bolnav de varicela nu a implinit 3 ani, mama beneficiaza de un concediu de 14 zile; durata concediului se socoteste de la inceputul bolii. Varicela se vindeca repede si fara vreun tratament special. Cand copilul isi rupe crustele sau daca veziculele se suprainfecteaza, raman cicatrice.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum