Vanataile copiilor
Cum pot trata cel mai bine vanataile copilului meu?
Majoritatea vanatailor sunt inofensive si se vindeca de la sine intr-o saptamana. Daca vanataile copilasului tau sunt insotite si de umflaturi, poti sa-i aplici local o punga cu gheata timp de 15 minute in primele 48 de ore de la aparitie, iar tumefactia se va retrage.
Ai grija insa ca gheata sa nu vina in contact direct cu pielea lui, si interpune un alt material, deoarece poate provoca degeraturi daca sta un timp mai indelungat. Unele creme homeopatice pot fi de folos pentru grabirea vindecarii vanataii. Nu uita de imbratisari si pupicuri!
Cand trebuie sa ma adresez medicului?
• Daca vanataile au rezultat in urma unei cazaturi mai serioase si durerile persista, vor trebui facute si alte investigatii pentru a nu aparea alte complicatii.
• Adreseaza-te medicului daca s-a lovit la cap si i-au aparut vanatai in spatele urechii. Poate fi semn de hemoragie interna.
• Te mai poate alarma si aparitia unor pete inexplicabile de culoare violacee asemenatoare vanatailor, care pot sugera o boala de sange si tendinta de a sangera usor.
• De asemenea, durerile care se prelungesc mai mult de 24 de ore sau o vanataie care nu trece in circa 14 zile sunt semne care ar trebui sa te faca sa mergi la medic.
• Daca vanataia este insotita de o zgarietura care da semne de infectare, va trebui sa consulti un medic.
• Ar putea fi o vizita inutila, dar daca copilul s-a lovit in zona mijlocului este bine sa mergeti la medic. El va efectua o analiza a urinei pentru a se asigura ca cel mic nu a suferit o ranire a rinichilor sau a altor organe interne.
Delia Negrea
Redactor Copilul.ro
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum