Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Urticaria in copilarie

Ce sunt urticariile?

Urticariile sunt zone rosiatice, umflate ale pielii, care produc o senzatie puternica de mancarime. Pot aparea pe orice zona a corpului si pot dura de la doar cateva ore la cateva zile.

Care sunt cauzele urticariilor?

Cea mai frecventa cauza a urticariei la copii este o infectie virala, cum ar fi o simpla raceala. In alte cazuri poate fi rezultatul unei reactii alergice la ceva la care a fost expus copilul tau (desi este greu de indentificat cauza). Aproximativ 10-15% dintre copii fac urticarii la un moment sau altul in dezvoltarea lor. Iata cateva din cauzele urticariilor:

• Alergeni alimentari sau de mediu. Cei mai comuni alergeni alimentari sunt laptele, oul, alunele, soia, graul, pestele si scoicile. Copiii ce au dezvoltat o alergie la pisici pot forma urticarie la contactul cu respectivul animal.

• Medicamente. Copilul poate avea alergie la penicilina si astfel poate face urticarie atunci cand i se administreaza antibiotice pe baza de penicilina, cum este amoxicilina.

• Intepaturi de insecte. Daca este alergic la albine sau furnici rosii, copilul poate face urticarie atunci cand este intepat sau muscat de respectivele insecte.

• Caldura. Urticaria poate surveni si ca rezultat al supraincalzirii.

Cum se trateaza urticaria?

Atunci cand apare ca urmare a unei infectii virale, doctorul iti poate recomanda administrarea unor antihistaminice pentru a reduce mancarimea si inflamarea. Poti incerca bai racoroase, sau comprese reci. Ocazional, doctorii pot prescrie folosirea steroizilor (care au efect antiinflamator) atunci cand urticaria nu raspunde la antihistaminice. In cel mai bun caz trebuie sa identifici cauza aparitiei urticariei pentru a o indeparta.

Cand este necesara interventia medicului?

Daca micutul are probleme respiratorii cum ar fi tusea, dificultate in respiratie, fata si gatul umflate, lesina sau prezinta diaree si voma, cheama de urgenta medicul. Acestea pot fi semne ale unui soc anafilactic. Daca antecedentele copilului cuprind reactii alergice severe, ar trebui sa porti la tine constant o injectie cu adrenalina.


Delia Negrea
Redactor Copilul.ro


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum